Ministarka Đedović: Neće biti privatizacije EPS-a, a ni otpuštanja

31.03.2023

13:06

0

U sadašnje javno preduzeće mora ući profesionalna uprava, ali privatizacije neće biti, istakla ministarka

Ministarka Đedović: Neće biti privatizacije EPS-a, a ni otpuštanja
EPS - Copyright A.K./ATAImages

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je danas da neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije, niti otpuštanja radnika. Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da imamo odgovorne strukture upravljanja, moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu temelj stabilnosti naše privrede - rekla je ministarka Đedović.

Ministarka dodaje da Nadzorni odbor EPS-a postavlja direktore, a ne ona ili Skupština, kako se manipuliše u javnosti poslednjih dana, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Nadzorni odbor nadzire i rad direktora, Statut se bavi upravljanjem, a prava radnika definišu se kolektivnim ugovorom, rekla je Đedovićeva za televiziju Pink.

Odluka doneta odavno, mora se sprovesti

Ministarka je podsetila da je odluka o promeni pravne forme EPS-a, iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, doneta još 2014. godine. Kazala je da ta odluka mora da se sprovede, kao i da EPS treba da postane akcionarsko društvo zatvorenog tipa (na berzi) u vlasništvu države 100 odsto.

- Onog dana kada to postane, neće više biti ograničavanja broja zaposlenih, niti zarada. Država je tu i nastaviće da razgovara sa predstavnicima sindikata svih energetskih preduzeća - dodala je Đedovićeva.

Promena pravne forme jedan je od načina da popravljamo upravljanje, moramo da idemo korak po korak, kaže ministarka.

- Nadzorni odbor treba da dobije veća ovlašćenja, da odlučuje o upravljačkoj strukturi, da se sagleda proizvodnja, investicije. Moramo da rešimo problem sprovođenja investicija, jer svi projekti kasne godinama, decenijama. Dakle, moramo da radimo na ulaganjima, jer smo svesni da moramo preko 30 milijardi evra da uložimo kako bi se oporavio sistem - naglasila je Đedovićeva.

Ona je podsetila da se u energetskoj krizi videlo koliko je važno da energetska preduzeća budu stabilna i jaka i poručila da je Vlada odlučna da sprovede reforme preduzeća čiji je dug narastao na stotine miliona evra da ne bi bila više na teretu države, odnosno građana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike