Falš kese preplavile tržište: Niko ne kontroliše, na gubitku i država i potrošači

17.01.2023

11:41

0

Četiri od pet kesa su znatno tanje od standarda pa češće pucaju, a država nije sprovela nijednu kontrolu kvaliteta, upozoravaju iz udruženja za zaštitu potrošača

Falš kese preplavile tržište: Niko ne kontroliše, na gubitku i država i potrošači
Ilustracija - Copyright Dostava hrane, Foto: Profimedia

Svakom potrošaču se dogodila neprijatna sitaucija da robu koju je izneo iz prodavnice u plastičnoj kesi, uredno plaćenoj na kasi,roda da kuči donese “u rukama“ jer je kesa usput pukla.

Da ovakva situacija nije ni „ponekad“, čak ni retka, upozoravaju iz udruženja „Zaštita potrošača“ iz Novog Sada.

Udruženje je saopštilo da je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu debljina „potrošačkih“ kesa testirana na uzorku od 284 plastične kese iz 127 prodavnica. Rezultati su zapanjujući.

- Gotovo niko ne poštuje standarde a utvrđeno je da dva velika trgovinska lanca prodaju kese koje su čak 74 posto tanje od minimalno dozvoljenih 50 mikrona. Neke su debljine i od samo 5,5 mikrona - što je oko 10 puta tanje nego što moraju da budu. Kese su, generalno, 26 posto tanje nego što je propisano. Ovako loše stanje je direktna posledica toga što država nije sprovela ni jednu kontrolu debljine kesa  ili  njihove biorazgradivosti od kada su pre više od 10 godina  usvojeni propisi koji  regulišu proizvodnju plastičnih kesa -  – kaže predsednik udruženja Nenad Bumbić.

Utvrđeno je da su kese samo kod najvećih prodavaca tehničke robe i ekskluzivnije obuće i odeće, u proseku kese ona prave - deblje od 50 mikrona.

- Da kese nisu uzorkovane i u prodavnicama skuplje robe i da je u uzorku bilo više manjih trgovaca kojih i dalje ima više na tržištu od velikih lanaca, rezultati bi bili još lošiji – smatra Bumbić.

Milionska šteta od neproverene biorazgradivosti

U "Zaštiti potrošača" dodaju da je zbog izostanka kontrole država propustila između 25 i 50 miliona evra prihoda od taksi propisanih za stavljanje u promet plastičnih kesa.

- Država je pre više od 10 godina donela odluku da proizvođači takozvanih biorazgradivih plastičnih kesa plaćaju oko 10 puta manje takse u odnosu na proizvođače klasičnih plastičnih kesa. Država nikada nije kontrolisala da li su kese na našem tržištu razgradive ili ne. Pošto proizvođači znaju da država ne testira kese, većina njih samo deklariše da proizvodi razgradive kese, a realno na tržište plasira obične kese - tvrdi Bumbić.

Objašnjava da proizvođači tako izbegavaju da kupuju  skupe aditive za razgradivost.  ali da plaćaju takse  u iznosima od više miliona evra godišnje.

- Država je praktično onemogućila poslovanje poštenim proizvođačima, jer oni nisu konkurentni ako zaista proizvode razgradive kese propisane debljine - rekao je on.

Kako je ocenio, dopuštanjem da se „zakida“ na debljini se direktno urušava cela koncepcija mera Grada Beograda i Evropske unije za smanjivanje količine kesa koje bacamo.

- Oni su odredili minimalnu debljinu kesa sa namerom da tako osiguraju da one ne puknu posle prve upotrebe i da potrošači mogu više puta da koriste kese, što bi trebalo da dovede do toga da ih manje bacamo i proizvodimo - podsetio je Bumbić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike