Zabranjena upotreba plastičnih kesa u Novom Sadu: Trgovci mogu da nude isključivo biorazgradive

19.01.2021

09:49

0

U Gradskoj upravi za komunalne poslove navode da još uvek nije bilo novčanih kazni

Zabranjena upotreba plastičnih kesa u Novom Sadu: Trgovci mogu da nude isključivo biorazgradive
Copyright Foto: Pixabay/cocoparisienne

Zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih kesa na prodajnim i uslužnim mestima u Novom Sadu stupila je na snagu 1. januara, a trgovci su do tada imali rok da se prilagode novim pravilima i u promet stave isključivo biorazgradive plastične kese. Zabrana se odnosi na sve veleprodaje i maloprodaje, ali i na pijace u Novom Sadu.

Gradska odluka u vezi sa ovom zabranom doneta je još 2019. godine, a propisuje i novčane kazne prema onima koji je krše – kazna od 150.000 dinara za pravno lice i 25.000 dinara za odgovorno lice koje na prodajnom mestu koristi nerazgradive plastične kese. Ukoliko bude zateknut u kršenju odluke, kazniće se i preduzetnik i to u iznosu od 75.000 dinara, ali i fizičko lice – kazna je 25.000 dinara.

Inspektori na terenu već sada mogu da izdaju prekršajne naloge. Na pitanje 021.rs da li su inspektori već krenuli u kontrolu primene odluke i, ukoliko jesu, da li je bilo prekršajnih prijava, u Gradskoj upravi za komunalne poslove navode da još uvek nije bilo novčanih kazni.

Foto: Pixabay/MabelAmber

– Na osnovu navedene odluke, Gradska uprava za inspekcijske poslove putem inspektora za zaštitu životne sredine koji je u nadzoru navedene odluke za sada vrši savetodavne posete pravnim licima, preduzetnicima kao i fizičkim licima sa ciljem upoznavanja sa odredbama pomenute odluke – navode u gradskoj upravi.

Pročitajte još:

Kako je vidljivo već oko dve godine, trgovci su uveli platnene cegere i papirne kese kao opcije za svoje mušterije, a sve otkako je Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo borbu protiv plastičnih kesa u Srbiji. Usledile su lokalne i regionalne inicijative – Pokrajinska vlada je još pre dve godine usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine i obavezala se na niz (ne)realnih ciljeva, a lokalne samouprave poput Novog Sada i, recimo, Sremskih Karlovaca, donele su zabranu upotrebe plastičnih kesa sa primenom od 1. januara 2021.

Primena ove odluke mogla bi da bude otežana u malim marketima, samostalnim radnjama i drugim objektima koji nisu deo većih organizacionih jedinica lanaca i firmi. Naime, obične plastične kese i dalje su u cirkulaciji u trgovini i ugostiteljstvu, a biorazgradivu kesu ćete prepoznati po jasnom obeležju na istoj. Ovakve kese se i naplaćuju. Pojedini privrednici su, kako se pisalo, stavljali lažne pečate o biorazgradivosti na obične kese.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Radio021

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike