Austrijska firma za plastiku u Srbiji postaje recikler: Grupa "Grajner" kupila "Alvag"

07.09.2022

07:06

0

Austrijska firma za plastiku u Srbiji postaje recikler: Grupa "Grajner" kupila "Alvag"
Plastična flaša - Copyright Pixabay

Austrijska grupacija "Grajner" (Greiner), sa sedištem u Kremsminsteru, ulazi u posao reciklaže u Srbiji kupovinom ovdašnje firme.

"Grajner", koji je poznat po proizvodnji plastike i plastične ambalaže, kupio je srpskog proizvođača PET flekica "Alvag“ (Alwag), i ubuduće će delovati pod imenom „Grejner resajkling“ (Greiner Recycling).

"Alvag", sa sedištem u Novoj Gajdobri kod Bačke Palanke, proizvodi PET flekice od recikliranih flaša, koje koristi kao sirovinu za novu ambalažu.

Proizvodnja će narednih godina biti povećana sa trenutnih 4.000 na 7.000 tona, najavljeno je u saopštenju.

"Grajner" najavljuje da će svi dosadašnji klijenti i dalje biti snabdevani, a da će dodatne količine biti isporučivane "Grajner pakedžingu" (Greiner Packaging).

Austrijanci u prvom koraku planiraju investicije u infrastrukturu i ISO sertifikaciju, kao i dodatno zapošljavanje.

Do sada je "Grajner" eksterno kupovao reciklirani materijal, a preuzimanjem srpske kompanije će preuzeti znanje u oblasti reciklaže i namerava da poboljša životni ciklus sopstvenih proizvoda, naglasio je Manfred Stanek, direktor "Grajner pakedžinga".

Šef koncerna Aksel Kiner istakao je da je preuzimanje srpske firme važan korak na putu održive cirkularne ekonomije u "Grajneru".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike