Gas ćemo dugoročno plaćati duplo skuplje? Kreću pregovori sa Gaspromom

16.03.2022

10:41

0

Ruska i srpska gasna kompanija počinju ovih dana pregovore o novom desetogodišnjem ugovoru o snabdevanju

Gas ćemo dugoročno plaćati duplo skuplje? Kreću pregovori sa Gaspromom
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cenu ruskog gasa koju Srbija sada plaća, od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, možemo samo da sanjamo a ona koju ćemo dobiti novim ugovorom, po svemu sudeći, biće bar dva puta veća.

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović najavio je da će u narednih nekoliko dana početi pregovori sa „Gaspromom“ o novom dugoročnom gasnom aranžmanu za isporuke ruskog gasa Srbiji.

Razgovori bi trebalo da budu završeni najkasnije do 15. maja, jer dogovoren produžetak prethodnog isteklog aranžmana između predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića završava 31. maja.

- Razmenili smo pisma o tome sa rukovodstvom Gasprom eksporta i Gasproma, i očekujemo da prva razmena papira, što konkretno znači kako oni vide situaciju sa novim dugoročnim ugovorom i kako je vidi Srbijagas, bude ovih dana - rekao je Bajatović Tanjugu.

Na pitanje koju cenu očekuje za Srbiju i na koliko vremenski, Bajatović kaže da će ugovor biti sklopljen na 10 godina, dok što se tiče cene ne može sada tačno da kaže pošto će ona biti rezultat kombinacije tzv. naftne formule i tržišne cene.

Screenshot: ICE berza
Cena fjučersa gasa u poslednja tri mecesa: ICE berza u Londonu

Potreban fleksibilan ugovor

Dušan Bajatović najavljuje i jednu veoma bitnu novinu u ugovoru koji se sprema a to je „određena fleksibilnost“. Gasprom ima običaj da stavi klauzulu u ugovor „povuci ili plati“, odnosno da se ugovorene količine moraju uzeti ili se plaćaju penali.

Međutim Srbija ima veoma neuravnoteženu potrošnju tokom godine i sezone. Bajatović napominje da u zimskom periodu trošimo tri do četiri puta više gasa u nego leti. To je zbog toga što gas koristimo mahom za grejanje domaćinstava, individualno i kroz toplane a ne za industrijsku proizvodnju i pravljenje struje, kao što to čine u EU.

Ali ne treba se nadati nekog cifri sličnoj pređašnjoj ali ni onoj kakva je trenutno na svetskim berzama, gde fjučersi gasa za isporuku u maju imaju cenu od 112,8 evra po megavatčasu (1.283 dolara za 1.000 kubika).

Treba imati u vidu da se radi o ceni koja će važiti deset godina i ne bi trebalo da se bazira na aktuelnoj basnoslovnoj ceni na berzi u vreme energetske krize.

Direktor Bajatović prognozira da bi se u prvoj fazi „vraćanja u normalu“ cena gasa mogla pozicionirati na nekih 800 ili 850 dolara.

- U kasnijoj fazi, ako se smiri situacija u Ukrajini, cena bi mogla da se stabilizuje na nekih 600 do 650 dolara za 1.000 kubnih metara - rekao je Dušan Bajatović.

Koliko plaćaju komšije

Koliko se kreže cena u dugoročnim Gapsromovim ugovorima moglo bi se videti uz uporednih podataka.

Mađarska je u novembru dobila 15-godišnji ugovor za 4,6 milijardi kubika gasa godišnje. Cena nije navedena ali je agencija Tass prenela 1. februara 2022. godine da je predsenik Vladimir Putin izjavio da je Mađarska zbog dugorošnog ugovora u mogućnosti da dobije gas „pet puta jeftinije nego što je sada cena na tržištu u Evropi“.

Tada je cena fjučersa gasa bila 73 evra za megavat, odnosno 905 dolara za 1.000 kubika, što bi onda govorilo da su Mađari dobili „staru cenu“ od oko 200 dolara.

Negde u isto vreme ugovor su produžili i Moldavci, s čijom aktuelnom vladom Moskva ima političkih razmirica pa je i cena u petogodišnjem ugovoru u novembru skočila značajno – na 450 dolara za 1.000 kubika.

U tom svetlu potencijalnih 600 dolara bi zaista bilo mnogo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike