Inflacija se usijava, nafta se hladi: Brent pao ispod 91 dolar

11.02.2022

08:51

0

Cene nafte su opale danas usled sve izraženije nervoze na tržištu da će Federalne rezerve (FED) SAD agresivnije podići referentnu kamatu

Inflacija se usijava, nafta se hladi: Brent pao ispod 91 dolar
Nafta - Copyright Pixabay

Američka inflacija se usijala na nivo na kojem nije bila od 1982. godine, na finansijskim tržištima očekuju oštriju reakciju Federalnih rezervi, zbog čega je malo pala cena nafte. Investitori u naftu čekaju i ishod pregovora između SAD i Irana koji bi mogli da dovedu do povećanja globalne ponude "crnog zlata".

Fjučersi evropske nafte brent, odnosno ugovori o kupovini po dogovorenoj ceni za isporuku u narednim mesecima, cenom su oslabili za 58 centi ili 0,6 posto, na 90,83 dolara za barel na azijskom trgovanju u 7:30 časova po srednjoevropskom vremenu.

Američka WTI nafta je skliznula za 45 centi, odnosno za 0,5 odsto, na 89,43 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Ulazak Irana na tržište

Cene ova oba svetski referentna tipa nafte su na putu da zabeleže prvi sedmični  gubitak nakon sedam uzastopnih nedelja rasta, tokom kojih su dostigle sedmogodišnji maksimum.

- Pokazatelji o inflaciji u SAD koji su objavljeni juče verovatno će pojačati pritisak na Fed da agresivnije poveća kamatu. Ta očekivanja u izvesnoj meri pritiskaju cene nafte i širi kompleks robe - kaže Voren Paterson, šef istraživanja za robna tržišta u holandskoj „ING banci“.

Predsednik filijale Feda u Sent Luisu, Džejms Bulard, izjavio je da „glasa za“ povećanje kamata za ceo procentualni poen do 1. jula, nakon što je objavljeno da je inflacija u SAD porasla u januaru na 7,5 posto međugodišnje, na najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Pored toga, čini da američko-iranski nuklearni pregovori napreduju, što je još jedan faktor koji utiče na povlačenje cene nafte. Dogovor o nastavku nuklearnog sporazuma mogao bi da dovede do ukidanja sankcija za iransku naftu i ublažavanja manjka globalne ponude.

Rusi malo pojačali proizvodnju

Stabilizaciji cene doprinosi i dogovorena povećanje proizvodnje, odnosno smanjenje ranije redukcije iz 2020. godine u okviru OPEK+. Tako, recimo, ruska proizvodnja nafte i gasnog kondenzata porasla je na 11,07 miliona barela dnevno (bpd) u periodu od 1. do 10. februara, sa prosečnih 11 miliona barela dnevno u januaru, izveštava Rojters pozivajući se na dva izvora upoznata sa podacima.

Rusija povećava proizvodnju nafte u tandemu sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenim saveznicima, odnosno s grupom poznatom kao OPEK+, pošto se globalna potražnja oporavlja.

Ruska mesečna kvota za povećanje proizvodnje nafte u februaru iznosi 100.000 barela dnevno, dodaje britanska agencija.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike