Ne zna se razlog: Suše se brestovi, hrastovi, američki bor…

20.04.2021

11:05

0

Vlasnici privatnih šuma u Pomoravskom okrugu žale se da im se suše stabla pojedinih vrsta drveća

Pixabay/Free-Photos

U Pomoravskom okrugu suše se šume a najviše je pogođen brest, američki i crni bor, zatim hrasta… Uzrok se ne zna, a šumari i stručnjaci iz ove oblasti se “ne oglašavaju”, javlja Tanjug.

Sušenja stabala nisu pošteđene ni državne šume kojima gazduje Šumsko gazdinstvo “Južni kučaj” iz Despotovca, na području lokalnih samouprava Ćuprije, Jagodine i Paraćina.

Godišnje se osuši od 40 do 50 hektara stabala, crnog bora, smrče, duglazije, najviše na području Jagodine i Despotovca, rečeno je Tanjugu u ovom gazdinstvu koje gazduje sa preko 40.000 hektara šuma.

Pročitajte još:

Sušenja ima više kod lišćara, nego kod četinara. Više se suše na površinama veštački pošumljenima, ali se suše i prirodna staništa, ističu u Odeljenju za gajenje i zaštitu šuma gazdinstva i dodaju da uzroke utvrđuju stručnjaci Instituta za šumarstvo Beograd.

Kao uzroke sušenja, koje je posebno izraženo poslednjih nekoliko godina, vlasnici šuma ovog okruga ističu da su u pitanju crvi „potkornjaci“, klimatske promene, NATO bombardovanje…

Ugroženo je veliko bogastvo ove države, ocenjuju oni, i ističu da je sušenje šuma uzelo maha u celoj Srbiji, “negde manje negde više”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti