Banke opet podižu naknade: Nema više besplatnog računa, i zbog sumnjivog čeka ode 200 dinara!

09.10.2021

05:35

0

I ono malo banaka u Srbiji, uglavnom manjih, koje nisu menjale cene svojih usluga, od decembra povećavaju tarife

Banke opet podižu naknade: Nema više besplatnog računa, i zbog sumnjivog čeka ode 200 dinara!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako je veći broj banaka koje posluju na srpskom tržištu još u martu ove godine povećao naknade i tarife za svoje usluge, pa čak i po drugi put u oktobru, ovih dana na adrese građana stižu obaveštenja o novim poskupljenjima od decembra!

Naime, samo nekoliko banaka, od ukupno 24 bankarske institucije u Srbiji, nisu menjale ove godine cene svojih usluga, ali su odlučile da to urade u decembru. Razlog za to je uglavnom već ugovorena, ali ne i realizovana, prodaja ili spajanje sa nekom drugom (uglavnom većom) bankom. Zbog toga se sada cenovnici tih manjih banaka "prilagođavaju“ tarifnicima banaka koje su ih preuzele. Samim tim, i njihovi klijenti, koji su do sada bili pošteđeni, od decembra će plaćati više za finansijske usluge tih banaka.

Podižu minimume za uplatu i prenos novca

U novim cenovnicima biće promenjene, odnosno povećane provizije koje se odnose na vođenje platnog računa, na podizanje novca sa bankomata platnim ili kreditnim karticama, kao i naknade za zamenu kartica i reizdavanje PIN-a i deblokadu računa usled realizacije čeka bez pokrića.

Prema obaveštenju koje su banke ovih dana slale klijentima, počeće da se naplaćuju ili će poskupeti gotovo sve vrste uplate novca po raznim osnovama, kao i prenos sredstava. Cena tih usluga ide od jednog procenta vrednosti transakcije ili minimum 80 dinara (sada 0,8 odsto ili minimum 30 dinara), pa naviše. Upit stanja na bankomatu druge, a ne banke u kojoj klinet ima račun, iznosiće 40, umesto sadašnjih 30 dinara.

Takođe, jedna od stavki koja se nije naplaćivala je neaktivan platni račun koji će se nakon godinu dana tarifirati sa 100 dinara mesečno.

Zanimljivo je da se uvode i nove takse, kako što je deblokada računa zbog čeka koji nema pokriće. To će "nesavesnog“ klijenta koštati 200 dinara. Još jedna novina je tzv. naknada za transakcije u inostranstvu koja će iznositi 1,5 odsto od iznosa novčane sume koja se prenosi.

Najveći “skok“ naknada odnosi se na zamenu platnih kartica. Neke od ovih banaka do sada nisu ni naplaćivale ovu uslugu, dok je kod drugih ona iznosila oko 300 dinara. Tako će od decembra provizija za zamenu kartice zbog oštećenja biti veća za čak 66 odsto, pa će umesto 300, iznositi 500 dinara. Slično će biti i kod naknada za zamenu kartice ukoliko je ukradena ili izgubljena, pa će naknada iznositi 500 dinara, a ne 300, odnosno neće više biti besplatna.

Reizdavanje PIN-a, ako ga klijent zaboravi, takođe će koštati 500 dinara.

Najskuplja usluga - zamena kartice

Podsetimo, na proleće (u martu) su banke u proseku podigle provizije za oko 30 odsto, dok je kod nekih ta razlika u ceni usluga iznosila i 65 odsto. Promene u iznosu naknada bile su najmanje kod vođenja računa, a najveće u slučaju zamene kartice (zbog oštećenja, krađe ili ako je klijent izgubi).

Pixabay
Paprena cena zamene izgubljene ili oštećene bankarske kartice

Tarife se svakako razlikuju od banke do banke, ali se one ipak kreću u određenim, sličnim, okvirima. Kada se radi o konkretnim izmenama naknada koje su banke uvele u martu ove godine, najmanja razlika prema novom iznosu tarifa odnosila se na vođenje platnog računa, gde je “osnovni paket“ skuplji za 18 odsto. Tako se sa 160 dinara mesečno, naknada povećala na 190 dinara.

Vođenje platnog računa koji ima više pogodnosti, kao na primer prijem dela zarade putem trajnog naloga i besplatna SMS obaveštenja, a za koje je naknada do marta ove godine, kod većine banaka iznosila 300 dinara, prema novoj tarifi podignuta je na 350 dinara. Takođe, u slučaju da klijent ima samo osnovni paket, po kome mu je slanje SMS obaveštenja naplaćivano 70 dinara, od marta je i ta usluga skuplja - iznosi 100 dinara.

Kada se radi o korišćenju bankomata, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i tu je došlo do povećanja naknada za oko 30 odsto. Tako je minimalna naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem platne kartice na bankomatu druge banke, sa 150 otišla na 200 dinara. Ukoliko se platna kartica koristi u inostranstvu, za isplatu na bankomatu druge banke minimalna naknada otišla je na 360, umesto 240 dinara.

Najveći “skok“ naknada i tada, kao što je slučaj i sada, odnosi se na zamenu kartice. Tako je provizija za zamenu kartice zbog oštećenja veća za čak 66 odsto, pa je umesto 300, otišla na 500 dinara. Slično je i kod naknada za zamenu kartice ukoliko je ukradena ili izgubljena jer je i za tu uslugu od marta u većini banaka potrebno izdvojiti 500 dinara, što će od decembra uvesti i ono malo banaka koje su imale povoljnije tarifnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S. Gavrić

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike