Banke od ovog meseca povećavaju naknade: Na razne provizije godišnje ode i do 100 evra!

05.03.2021

06:30 >> 06:29

0

Nekoliko banaka obavestilo je krajem 2020. klijente da će od marta povećati naknade za svoje usluge, u proseku za 30 odsto

Banke od ovog meseca povećavaju naknade: Na razne provizije godišnje ode i do 100 evra!
Copyright Pixabay/ Raten-Kauf

Krajem 2020. godine nekoliko banaka na našem tržištu, kako je portal 24sedam tada objavio, obavestilo je klijente o novim iznosima naknada, kao i uvođenju novih provizija od marta 2021. Tako će već ovog meseca troškovi održavanja platnog računa, slanja SMS obaveštenja, zatim podizanje novca sa bankomata, zamena kartica i reizdavanje PIN-a biti veći, i to u proseku za 30 odsto.

Iako novi iznosi naknada zavise od vrste usluge, ali i od banke, jer su provizije ipak različite, kod pojedinih banaka cena usluga veća je za čak 65 odsto. Promene u iznosu naknada najmanje su, na primer, kod vođenja računa, a najveće u slučaju zamene kartice (zbog oštećenja, krađe ili ako je klijent izgubi).

A na kraju godine stiže račun…

Zanimljivo je i to da su banke nedavno uvele praksu da, u skladu sa Zakonom o platnim uslugama, dostavljaju klijentima godišnji izveštaj o naplaćenim naknadama za usluge koje koriste, a koji je povezan sa platnim računom.

Tako je, na primer, za paket vođenja platnog računa koji ima više pogodnosti, kao što su prijem dela zarade putem trajnog naloga i besplatna SMS obaveštenja, ukupan iznos naknada za prošlu godinu iznosio 8.320 dinara.

Oprezno s korišćenjem kartice, a posebno prebacivanjem novca s jedne kartice na drugu; Profimedia

U to se ubrajaju, u ovom konkretnom slučaju, mesečno vođenje računa koje je iznosilo 290 dinara, a ukupno 3.500 dinara, interni prenos novca u iznosu od 165 dinara, isplata novca sa bankomata druge banke u iznosu od 1.050 dinara, članarina za kreditnu karticu od ukupno 2.400 dinara, prebacivanje sa platne na kreditnu karticu od oko 100 dinara i druge interne transakcije u iznosu od  1.100 dinara.

Dakle, samo za usluge održavanja računa, prenosa novca s jednog na drugi račun, korišćenja kreditne kartice i nekoliko puta podizanja novca s bankomata druge banke, klijent je na ime naknada u toku 2020. platio nešto više od 70 evra (8.320 dinara).

S obzirom na sadašnje poskupljenje, ako se uračuna da su naknade u proseku veće za 30 odsto, i ceh vođenja računa biće uvećan, pa će na kraju 2021. za ovaj konkretan slučaj iznositi 91 evro (10.740 dinara) ,umesto 70 evra.

“Tuđ” bankomat košta

Kada se radi o konkretnim izmenama naknada koje su banke najavile krajem 2020. godine, najmanja razlika prema novom iznosu tarifa odnosi se na vođenje platnog računa, gde je “osnovni paket“ sada skuplji za 18 odsto, odnosno, sa 160 dinara mesečno naknada se povećava na 190 dinara. Kod većine banaka vođenje računa košta oko 150 dinara, s tim što ima i onih, ali u manjini, koji ovu uslugu ne naplaćuju.

Pažljivo s bankomatima; Michal Jarmoluk/Pixabay

Vođenje platnog računa koji ima više pogodnosti, kao na primer prijem dela zarade putem trajnog naloga i besplatna SMS obaveštenja, a za koje naknada u proseku kod većine banaka iznosi 300 dinara, prema novoj tarifi košta 350 dinara.
Takođe, u slučaju da klijent ima samo osnovni paket, po kome mu je slanje SMS obaveštenja naplaćivano 70 dinara, od ovog meseca tu uslugu plaćaće 100 dinara.

Poskupelo je i korišćenje bankomata, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, pa je naknada za ovu uslugu veća za oko 30 odsto. Tako minimalna naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem platne kartice na bankomatu druge banke, umesto 150, sada iznosi 200 dinara (procenat od dva odsto se ne menja). Ukoliko se platna kartica koristi u inostranstvu, za isplatu na bankomatu druge banke minimalna naknada umesto 240 dinara iznosi 360 dinara.

Pročitajte još

Najveće poskupljenje odnosi se na zamenu kartice. Provizija za zamenu kartice zbog oštećenja veća je za čak 66 odsto, pa umesto 300, sada iznosi 500 dinara. Slično je i kod naknada za zamenu kartice ukoliko je ukradena ili izgubljena, pa ona iznosi 500 dinara, što je za 200 dinara više.

Reizdavanje PIN-a, ako ga klijent zaboravi, košta 400 dinara, umesto dosadašnjih 300 dinara.

Pojedine banke uvele su i nove naknade, pa od ovog meseca naplaćuju i upit stanja na bankomatu za kreditnu karticu. Za tu uslugu provizija iznosi 40 dinara, s tim što su dva upita mesečno besplatna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike