Čekovi i dalje u modi: Koje uslove morate da ispunite da biste ih dobili?

31.07.2021

18:10 >> 08:01

0

U toku prošle godine realizovano je nešto više od šest miliona čekova, navode u Udruženju banaka Srbije

Čekovi i dalje u modi: Koje uslove morate da ispunite da biste ih dobili?
Copyright Profimedia

Iako broj čekova koji su u upotrebi iz godine u godinu opada, građanima Srbije oni su i dalje omiljeno platežno sredstvo. U toku prošle godine, ali i za prvih šest meseci 2021, prosečno je svakog meseca realizovano 500.000 čekova, odnosno nešto više od šest miliona godišnje.

– Prosečan iznos realizovanog čeka prošle godine iznosio je 4.694 dinara, a ukupna vrednost iznosa svih upotrebljenih čekova bila je 29 milijardi dinara – kažu za 24sedam u Udruženju banaka Srbije. Oni ističu da broj čekova u upotrebi iz godine u godinu opada, ali da je i dalje značajan.

Pročitajte još

– U periodu od 2015. godine pa do danas, broj realizovanih čekova smanjen je za oko 13 odsto – naglašavaju u Udruženju.

Prosečan iznos 4.700 dinara

Ipak, u 2021, barem za prvu polovinu godine, broj realizovanih čekova je identičan prošlogodišnjem. Tako su građani Srbije za šest meseci 2021. upotrebili tri miliona čekova, što je oko 500.000 mesečno. Prosečan iznos na čeku, kako kažu u Udruženju banaka, takođe je sličan kao i 2020. godine, odnosno 4.700 dinara.

– U principu, veliki broj klijenata se drži pravila da ne piše ček na manji iznos od 5.000 dinara. Što se rokova tiče, klijenti popunjavaju čekove sa rokom dospeća od 60 pa do 360 dana – objašnjavaju u Udruženju.

Uslovi za dobijanje čekova

– Klijent banke
– Redovna primanja
– Uredan platiša
– Bez zaostalih dugovanja
– Šest meseci posao na neodređeno
– Na lični zahtev klijenta
– Paket-račun koji podrazumeva čekove
*ne važe svi uslovi za svaku banku

Čekove trenutno izdaje, kako su naveli, 21 banka u Srbiji, a da bi neko dobio čekove potrebno je da ispuni određene uslove.

– Svaka banka izdaje čekove klijentima u skladu sa svojom poslovnom politikom, ali postoje osnovna pravila koja važe gotovo kod svih banaka – ističu u Udruženju banaka.

Tako je neophodno da klijent banke, da bi dobio čekove, ima redovna mesečna primanja, da je uredan u izmirivanju obaveza, odnosno da nije odlazio u nedozvoljeni minus, kao i to da dobija broj čekova koji su primereni njegovim mesečnim primanjima (što zavisi i od trenutnog iznosa na računu).

Mesečno se iskoristi oko 500.000 čekova; Profimedia

Inače, kako ističu u Poštanskoj štedionici, jedan od razloga za manju upotrebu čekova je učestalije korišćenje domaće “dina” debitne platne kartice.

Od koncerta do aviona

– Ova kartica našim klijentima sa redovnim mesečnim primanjima, bilo da je reč o zaradi ili penziji, omogućava plaćanje robe i usluga na do šest mesečnih rata bez bilo kakvih troškova, uključujući i kamatu – kažu za 24sedam u ovoj banci.

Kako dodaju, “dina” platna kartica kreirana je upravo na način da bude zamena čekovima kao instrumentu plaćanja, što je ona u praksi i pokazala.

Pročitajte još

– Od njenog kreiranja 2018. do danas  broj čekova po korisniku tekućeg računa u našoj banci smanjen je za više od 35 odsto – navode u Poštanskoj štedionici, i dodaju da su, kao i za čekove, uslov za dobijanje “dina” kartice upravo redovna mesečna primanja.

Pored plaćanja u marketima i prodavnicama, što je najčešće, građani Srbije čekove koriste i za kupovinu tehničke robe, bele tehnike, goriva na pumpama, karata za koncerte i pozorišne predstave, čak i avio-karata, kao i za plaćanje letovanja i zimovanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike