Narodna banka Srbije slavi 140 godina rada

02.07.2024

09:27

0

Autor: G.M.Š.

Srpska centralna banka danas svečano obeležava 140 godina rada, čemu će prisustvovati i premijer Miloš Vučević

Narodna banka Srbije slavi 140 godina rada
Narodna banka Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Narodna banka Srbije danas će svećano obeležiti 140 godina rada i povodom tog jubileja će biti otvoren i inovirani Centar za posetioce NBS.

Srbija centralnu banku ima od 2. jula 1884. godine, napravljenu na osnovu Zakona o privilegovanoj Narodnoj banci Kraljevine Srbije od 6. januara 1883. godine. Dosad je NBS imala 30 guvernera, od Alekse Spasića do aktuelnog guvernera Jorgovanke Tabaković.

Ključna monetarna institucija

Narodna banka Srbije (NBS) je centralna banka Republike Srbije, osnovana 1884. godine, koja ima ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti finansijskog sistema zemlje.

Kao centralna banka, NBS ima zadatak da upravlja monetarnom politikom, kontroliše inflaciju, održava stabilnost valuta i obezbeđuje nesmetano funkcionisanje platnog sistema. Pored ovih osnovnih zadataka, NBS je odgovorna i za izdavanje novca i regulisanje bankarskog sektora.

Mit o zlatnom dinaru

Jedan od važnih trenutaka u istoriji NBS, koji je delimično mitologizovan, je moment iz 1931. godine kada je jugoslovenski dinar bio vezan za zlatni standard. Ovo je pomoglo da se stabilizuje valuta i poveća poverenje u nju. Kurs je bio fiksiran na 26,5 dinara za jedan američki dolar.

Velika depresija je ostavila ozbiljne posledice na jugoslovensku ekonomiju i vrednost dinara. Zemlja je bila primorana da napusti zlatni standard već 1932. godine.

Međutim, uprkos ekonomskim teškoćama, dinar je ostao relativno stabilan tokom 1930-ih godina. Narodna banka je vodila konzervativnu monetarnu politiku, nastojeći da održi vrednost valute i pred Drugi svetski rat, kurs dinara prema američkom dolaru bio je oko 55 dinara za jedan dolar. Ova relativna stabilnost doprinela je da dinar postane jedna od cenjenih valuta u regionu.

Prva decenija rada Narodne banke Srbije bila je obeležena naporima da se uspostavi stabilan finansijski sistem u mladoj državi. Jedan od najznačajnijih guvernera u tom periodu bio je čuveni Đorđe Vajfert, koji je postao guverner 1890. godine i u nekoliko navrata vodio banku ukupno više od dve decenije. Vajfert je bio vizionar koji je uveo modernizaciju u rad banke, unapredio monetarni sistem i zaslužan je za stabilizaciju domaće valute u periodu balkanskih i dva delika rata. Njegov rad postavio je temelje za budući razvoj banke.

Tokom Prvog svetskog rata, NBS se suočila sa mnogim izazovima, uključujući inflaciju i finansijske poteškoće. Nakon rata, banka je preduzela korake da stabilizuje ekonomiju i obnovi poverenje u monetarni sistem. U periodu između dva svetska rata, guverner Aleksandar Dragašević je igrao ključnu ulogu u modernizaciji banke i jačanju njenog međunarodnog ugleda.

U periodu posle Drugog svetskog rata, Narodna banka Srbije je delovala u sklopu Narodne banke Jugoslavije. Tokom tog perioda, NBS je nastavila da igra važnu ulogu u razvoju privrede i finansijskog sistema zemlje. Jedan od istaknutih guvernera tog perioda bio je Kosta Mihailović, koji je rukovodio bankom u turbulentnim godinama posle rata i doprinosio stabilizaciji i obnovi privrede.

Nakon raspada SFRJ, Narodna banka Srbije ponovo postaje samostalna centralna banka Republike Srbije. Tokom 1990-ih, banka je suočena sa hiperinflacijom, sankcijama i ekonomskim krizama. Guverner Dragoslav Avramović, koji je stupio na dužnost 1994. godine, ostao je upamćen po "Avramovićevom dinaru" i reformama koje su zaustavile hiperinflaciju i stabilizovale ekonomiju.

Proslava u beogradskoj lepotici

Svečano obeležavanje godišnjice održaće se u staroj zgradi NBS u Kralja Petra 12, gde je i sedište guvernera, iako je formalno glavna zgrada na Slaviji.
Ova zgrada useljena je u martu 1890. godine, a izgrađena je na mestu rodne kuće Branislava Nušića u Dubrovačkoj ulici broj 12, koja je 1905. godine preimenovana u Ulicu kralja Petra I.

Početkom 2000-ih godina, Narodna banka Srbije je započela procese evropskih integracija i reformi bankarskog sektora. Guverner Radovan Jelašić, koji je bio na čelu banke od 2004. do 2010. godine, igrao je ključnu ulogu u ovim procesima. Njegove reforme unapredile su transparentnost, povećale efikasnost bankarskog sistema i približile Srbiju evropskim standardima.

U poslednjoj deceniji, Narodna banka Srbije nastavila je da unapređuje svoj rad i prilagođava se savremenim izazovima. Guverner Jorgovanka Tabaković, koja je na čelu banke od 2012. godine, uvela je niz reformi koje su doprinele stabilnosti finansijskog sistema, unapređenju monetarne politike i povećanju poverenja investitora.

 

24sedam/Katarina Mihajlović
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković

Narodna banka Srbije takođe ima važnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kursa dinara. U poslednjim godinama, banka je uspešno održavala stabilnost domaće valute uprkos brojnim globalnim ekonomskim izazovima. Pored toga, NBS je unapredila svoje aktivnosti u oblasti digitalizacije i modernizacije platnog sistema.

Narodna banka Srbije takođe je aktivna u međunarodnim finansijskim institucijama i organizacijama. Sarađuje sa Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i drugim relevantnim institucijama kako bi unapredila stabilnost i efikasnost finansijskog sistema Srbije.

Kroz svoju dugu i bogatu istoriju, Narodna banka Srbije ostala je stub stabilnosti i razvoja srpske ekonomije. Njeni guverneri, kroz različite epohe, dali su neprocenjiv doprinos u oblikovanju modernog finansijskog sistema Srbije

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike