Bankari procenjuju da će inflacija dogodine biti 3,2%

21.06.2024

10:03

0

Autor: R.B.

NBS objavila anketu o inflacionim očekivanjima stručnjaka iz finansijskog sektora

Bankari procenjuju da će inflacija dogodine biti 3,2%
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bankari i finansijski stručnjaci u Srbiji očekuju da će inflacija u junu 2025. godine biti 3,2%, nešto iznad središnjeg cilja centralne banke, rezultati su junske ankete. To je promena naniže u odnosu na majsku anketu gde je procena bila 3,9%, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Za razliku od finansijskog sektora u privrednom se očekivanja za godinu dana unapred nisu menjala i treći mesec zaredom nalaze se na nivou od 5%. To je nešto iznad gornje granice koridora cilja od 3±1,5%.

Centralna banka Srbije navodi i da se srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora kreću oko centralne vrednosti cilja NBS-a i ona za dve godine unapred iznose 3,2%, što je smanjenje sa 3,3% koliko je bilo u aprilu.

Za tri godine unapred iznose 3% i nepromenjena su u odnosu na april.

NBS ističe da je očekivana inflacija za dve godine unapred kod privrednika smanjena sa pet odsto u aprilu na 4,5 odsto u maju i tako se nakon nešto više od dve godine ponovo vratila unutar granica cilja centralne banke.

Očekivana inflacija za tri godine unapred je na nivou od četiri odsto, dok je u aprilu bila 3,8 odsto.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede, kako se naglašava u saopštenju ukazuju na to da oba sektora očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike