"Rate neće rasti, štedite u dinarima, garantujemo stabilnost": Šta je sve poručila guvernerka NBS

13.04.2022

10:14

0

Srbija se sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na začelju Evrope, poručila je Jorgovanka Tabaković

"Rate neće rasti, štedite u dinarima, garantujemo stabilnost": Šta je sve poručila guvernerka NBS
Tanjug/Rade Prelić

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je jutros da se Srbija sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na začelju Evrope i da rate dinarskih kredita mogu da porastu između 45 i 250 dinara, zavisno od iznosa i dužine otplate kredita, kao i da ne očekuje ni nagla povećanja rata za kredite u evrima.

Ona je gostujući na RTS-u rekla da nam je, kada je reč o inflaciji, slična Mađarska, dok Litvanija, Poljska i Češka imaju dvocifrenu inflaciju.

Održana stabilnost kursa

- Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost, već rezultat rada. Mi smo odbrambene mehanizne gradili kada je to bilo moguće, pa je od 2017. do 2019. Srbija kupila pet milijardi evra, što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo 1,1 milijadu i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali - istakla je Jorgovanka Tabaković.

Kako je navela, kada su se spojile tri krize, nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini, Srbija je imala čime da održi relativnu stabilnost kursa. Guvernerka je istakla da je samo u martu na odbranu dinara potrošeno milijardu i 160 miliona evra.

- Nasledila sam neto rezerve 5,5 milijardi i iako smo u martu najviše intervenisali, mi i dalje imamo devizne neto rezerve 11,6 milijardi, više nego dvostruko nego što sam nasledila, što je 14,3 milijarde bruto - objasnila je Jorgovanka Tabaković.

Napomenula je da je Srbija imala sedam godina niske, stabilne inflacije i devet godina stabilnog kursa, ali da nije lako predvideti šta će se dalje dešavati. Ukazala je da građani osećaju "uvezenu inflaciju", ali da NBS može da garantuje stabilnost i savetovala građanima da ne bi trebalo da kupuju evre.

O zamrzavanju cena...

- Građani bi trebalo da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, a sve računice koje mi dajemo to pokazuju - napomenula je Tabakovićeva.

Podsetila je da, dok su cene energenata svuda rasle, negde čak i preko 40 posto, u Srbiji su cene najmanje povećane.

Govoreći o zamrzavanju cena nekih osnovnih životnih namirnica, guverner NBS je rekla da je cilj ove mere briga o ljudima i da se najugroženijima omogući da mogu da kupe osnovne namirnice.

- Proizvođači se žale da gube na tim namirnicama. Međutim, ne mogu da kažu da gube, jer će oni to da nadomeste na drugim proizvodima - rekla je guvernerka.

BONUS VIDEO:

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti