Od crnog zlata zavisi: Hoće li i Evropska centralna banka povući ručnu?

26.10.2023

10:03

0

Autor: R.B.

Evropska centralna banka danas odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi od koje zavise i kamate koje ćemo plaćati na kredite u evrima

Od crnog zlata zavisi: Hoće li i Evropska centralna banka povući ručnu?
ECB - Copyright Pixabay

Evropska centralna banka danas objavljuje šta je odlučila povodom referentne kamatne stope od koje posredno zavisi i euribor a time i kamatne stope svih kredita vezanih za evro. Ovaj četvrtak mogao bi biti dan kada ECB staje sa podizanjem kamatne stope, prvi put u više od godinu dana.

Stanje u ekonomiji evrozone nije sjajsno ali ima sve više dokaza da dosadašnje povećanje bez presedana u istoriji centralne banke EU, pomaže u smanjenju inflacije.

Nakon 10 uzastopnih povećanja, kreatori monetarne politike mogli bi da ostave stopu na depozite na 4%, smatra svih 59 analitičara koje je anketirao „Blumberg“.

Predsednica ECB, Kristin Lagard, rekla je u sredu da bitka za protiv rasta potrošačkih cena nije završena, ali veruje da se inflacija može vratiti na 2% u srednjem roku.

- Još nismo gotovi. Mi moramo zaista da vratimo inflaciju na 2% u srednjem roku jer je to naš cilj i to je misija stabilnosti cena koju imamo - rekla je Lagard za jednu grčku TV.

Oči uprte u Izrael i berzu

Zvaničnici ECB, koji se sastaju u Atini, moraju da budu "veoma pažljivi" u praćenju rizika promene monetarne politike, uključujući potencijalni rast cena nafte zbog sukoba na Bliskom istoku.

- Moramo da pogledamo cene i plate i jedinice profita i sve to da vidimo gde su rizici. Ali u ovom trenutku, uveren sam da smo na putu da vratimo inflaciju na 2% - kaže prva žena ECB.

U fokusu ECB trenutno je cena nafte, koja bi mogla da ima inflatorni udar zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa.

- Energija je 2022. godine bila glavni pokretač inflacije i znamo koliko je to koštalo i kako su ljudi patili zbog visokih cena energije – rekla je Lagard.

Cena nafte je porasla u početnim fazama rata Hamas - Izrael zbog zabrinutosti da bi sukob mogao da eskalira širom Bliskog istoka, potencijalno ugrozivši izvoz iz Irana i rizikujući napade na tankere na ključnim brodskim rutama.

Ti strahovi su splasnuli, pokazuje berza, a raste pritika na Izraela da se preispita obim kopnene invazije na Gazu.

Ipak, neki analitičari kažu da bi eskalacija mogla da gurne naftu na 100 dolara.

Septembarska prognoza inflacije ECB – koja predviđa da će rast potrošačkih cena usporiti na 2% u 2025. – zasnovana je na proceni prosečne cene nafte od 82,7 dolara po barelu 2024. godine i 77,9 dolara u 2025.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike