NBS možda završila sa skupljim kreditima, ECB još nije

29.05.2023

12:10

0

Autor: 24sedam

ECB će morati da kamatne stope podigne i u junu dok srpska centralna banka verovatno neće, kaže analiza Blumberga

NBS možda završila sa skupljim kreditima, ECB još nije
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Inflacija i u svetu i u Srbiji tvrdoglavo odbija da se spusti brže i pored velikih napora koje u tom pravcu ulažu centralne banke. Kako će se dalje kretati kamatne stope u regionu u kome je Srbija, pokušao je da predvidi analitički tim „Blumberg Adrije“ (Bloomberg Adria).

Neke države regiona su zbog svog monetarnog sistema „valutnog odbora“, odnosno fiksnog kursa vezanog za evro (ili čak koriste evro kao Crna Gora) praktično direktno pod upravom Evropske centralne banke (ECB), dok neke imaju sopstvene monetarne institucije koje od politike ECB umnogome zavise.

Narodna banka Srbije (NBS) upravlja monetarnog politikom nezavisno od ECB, ali u tome ima ograničen domet zbog visokog stepena evroizovanosti privrede, pa može da utiče samo da „dinarski deo“ ekonomije.

NBS je već napravila pauzu u svom ciklusu monetarnog zatezanja, ostavivši u maju referentnu kamatnu stopu na šest odsto, koliko je određena na sastanku u aprilu. Analitičari zbog toga očekuju da će cene zaduživanja ostati upravo na ovom nivou.

Inflacija je u Srbiji u martu bila na vrhuncu sa 16,2 odsto, za jedan bazni poen veća od februarske, dok je ona u aprilu bila prilično manja – 15,1 odsto.

- Stopa inflacije je u martu (nadajmo se) dosegla vrhunac, i to zahvaljujući visokoj osnovi iz 2022. Očekujemo da vidimo još prelivanja efekata promene monetarne politike u mesecima koji slede - rekli su analitičari.

Oni su dodali da je takođe moguće da NBS odluči da referentnu kamatnu stopu podigne za 25 baznih poena. U tom slučaju će se proširiti koridor kamatnih stopa, jer očekuju da bi kamatna stopa na depozitne olakšice tada ostala na trenutnom nivou od 4,75 odsto.

Makedonci u povoljnijem položaju

Narodna banka Republike Severne Makedonije (NBRM) ima nešto povoljniju situaciju od NBS jer je inflacija počela da pada još u oktobru 2022. godine.

Analitičari „Blumberg Adrije“ predviđaju da će centralna monetarna institucija Makedonije kamatnu stopu morati da podigne makar još jednom, i to za četvrtinu procentnog poena. Ovim bi referentna kamatna stopa NBRM stigla procenat cene zaduživanja u Srbiji i iznosila bi šest odsto.

Usporavanje inflacije daje slobodu NBRM da ne poseže za većim podizanjima stopa, a u sledećim mesecima možemo očekivati dalje prelivanje efekata monetarnog stezanja, što će dodatno smanjiti inflaciju, navode iz našeg analitičkog tima.

Bosna i Hercegovina - specifičan slučaj

U Bosni i Hercegovini situacija je mnogo „jednostavnija“ jer tamo je konvertibilna marka vezana za evro i kamatne stope ne mogu da odmaknu mnogo od odluka ECB.

Odnos između kredita i depozita je 76 odsto, što je i najniži nivo u regionu. To banke sprečava da znatnije podignu kamatne stope jer bi to ugrozilo obim kreditiranja. Što se tiče kreditne aktivnosti, u martu je zabeležen porast od 4,5 odsto na međugodišnjem nivou, što je u skladu sa širim kretanjima.

Rast je predvodilo veće zaduživanje domaćinstava, ali je i obim kredita odobrenih privatnim kompanijama uvećan za 3,7 odsto na godišnjem nivou.

ECB na raskršću

U Evropi je centralna banka evrozone počela da podiže katmatne stope i zateže monetarnu politiku nešto kasnije od Federalnih rezervi SAD, što se vidi i po kretanju inflacija u ove dve zone. Kako je evropska inflacija „tvrdoglavija“ od američke, ECB mora da nastavi da zateže monetarnu politiku.

Naši analitičari očekuju da će ECB kamatne stope u junu podići samo za 25 baznih poena, pod uslovom da inflacija nastavi da usporava.

U svakom slučaju, ne treba očekivati da će se kamatne stope ponovo naći na nivou od prethodnih deset godina, ali neće biti ni visoke kao što su sada, predviđaju analitičari i dodaju da će se kamatne stope euribor nalaziti na nivou nešto nižem od kamatne stope na glavne operacije refinansiranja. U ostatku godine ove stope iznosiće oko 3,75 odsto.

Banke u boljem položaju od štediša

Sa nastavkom oštrijih monetarnih politika očekuje se i da će euribor da nastavi da se kreće oko nivoa od 3,75 odsto. Analitičari za „Blumberg“ dodaju da se od kamatnih stopa (i na depozite i na kredite) očekuje dalji rast do kraja godine.

Pritom, cene zaduživanja imaju veći potencijal rasta od kamatnih stopa na depozite, kako zbog referentnih kamatnih stopa, tako i zbog viših premija rizika.

- Usporavanje privrede preti da otkrije slabosti u realnom sektoru, što za banke znači veći rizik pri odobravanju kredita - navodi se u poslednjem izdanju „Blumberg Ardija insajta“ (Bloomberg Adria Insight).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike