Inflacija popušta, krediti neće biti skuplji: ECB zadržala kamate

26.10.2023

15:39

0

Autor: G.M.Š.

Evropska centralna banka, nakon deset uzastopnih povećanja referentne kamatne stope, danas nije dodatno poskupela evro

Inflacija popušta, krediti neće biti skuplji: ECB zadržala kamate
Kristin Lagard - Copyright Daniel Roland/Pool Photo via AP

Evropska centralna banka, na sastanku u Atini, nije danas povećala svoju referentnu kamatnu stopu i ona ostaje na, doduše rekordnom, nivou od četiri odsto.

Zaduženi u evrima mogu da odahnu, jer to znači da neće biti pritiska ni na euribor, stope od koje zavise i kamatne stope komercijalnih kredita.

- Inflacija u septembru je opala ali se i dalje očekuje da će biti previsoka i da će to trajati  predugo. Rast cena hrane pada ali se cene energije vraćaju i one postaju nepredvidive. Evropska ekonomija je u lošem stanju, pada i proizovdna i usluge zbog manje potražnje i manje potrošnje. Tako će ostati do kraja godine ali kada inflacija padne, ojačaće standard građana i to še vratiti potrošnju i pokrenuti i privredu, koja se sada oslanja na jako tržište rada i reekordnu nezaposlenost od 6,4% - rekla je predsednika ECB, Kristin Lagars na konferenciji za štampu nakon sastanka.

Ekonomisti su ispravno procenili da je povećanje kamate u septembru za 25 baznih poena bilo vrhunac u najagresivnijem ciklusu monetarnog pooštravanja ikada do sada, koje je izvršeno u poslednjih godinu dana.

Iz Upravnog odbora ECB kažu da su pristigle informacije u velikoj meri potvrdile njihovu prethodnu procenu srednjoročnih izgleda inflacije.

- I dalje se očekuje da će inflacija predugo ostati previsoka, a domaći pritisci na cene ostaju jaki. Istovremeno, inflacija je u septembru značajno opala, uključujući i zbog jakih baznih efekata, a većina mera noseće inflacije je nastavila da se ublažava. Prošla povećanja kamatnih stopa Upravnog saveta i dalje se snažno prenose u uslove finansiranja. Ovo sve više prigušuje potražnju i na taj način pomaže u smanjenju inflacije.I pored toga što su stope ostale iste - kaže se u saopštenju .

Iz ECB upozoravaju da će i buduće odluke biti donošene u pravcu toga da ključne kamatne stope budu postavljene na dovoljno restriktivnim nivoima „koliko god bude potrebno“.

Kamate ostaju iste, zasad

Kamatna stopa ECB na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaće nepromenjene na 4,50%, 4,75% i 4,00%.

Portfolio aplikacija opada izmerenim i predvidljivim tempom, pošto Evrosistem više ne reinvestira uplate glavnice iz hartija od vrednosti koje dospevaju.

Što se tiče PEPP (program kupovine hartija zbog pandemije), Upravni odbor namerava da reinvestira isplate glavnice iz hartija od vrednosti koje su dospele u okviru programa do kraja 2024. U svakom slučaju, budući pad PEPP portfelja će se uspeti da izbegne mešanje u Odgovarajući stav o monetarnoj politici.

Upravni savet će nastaviti da primenjuje fleksibilnost u ponovnom ulaganju na naplatu u PEPP portfolio, u cilju suprotstavljanja rizicima za mehanizam prenosa monetarne politike u vezi sa pandemijom, saopšteno je iz ECB.

Sledeći sastanak na kome će se odlučivati o kamatana biće 14. decembra u centrali u  Frankfurtu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike