Tek nas čeka skupoća: Nafta na 95, dizel i na 1.000 dolara

18.09.2023

10:48

0

Autor: G.M.Š.

Na svetskim tržištima cene nafte rastu već treću nedelju zaredom a problemi u najavi su sa dizelom

Tek nas čeka skupoća: Nafta na 95, dizel i na 1.000 dolara
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

I prošle nedelje nafta je nastavila svoj cenovni uspon na svetskim berzama. Treću nedelju poskupljenja zaredom severnomorski brent je završio na 95 dolara za barel, a krenuo je sa manje od 84 dolara krajem avgusta.

Današnja cena nije mnogo manja, 94,5 dolara nas londonskoj ICE berzi, tako da se održava „dobit“ od 3,6 odsto koliko je cena porasla prošle nedelje, što u odnosu na početak godine daje rast od 9,5 posto.

Rast cena od kraja avgusta je direktna posledica odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje, odnosno toga da svoju odluku produže do kraja godine.

Zbog samoinicijativnog smanjenja proizvodnje na tržištu se nalazi 1,3 miliona barela crnog zlata manje i to dnevno .

Screenshot: ICE berza
Cena nafte brent u poslednja tri meseca

 

Ona šira redukcija proizvodnje, koju je usvojio OPEK još prošle godine, takođe je produžena i to do kraja iduće godine.

Dizel još veći problem

I dok cena nafte pada zbog smanjenja proizvodnje, nafte na svetskom tržištu ipak ima dovoljno. Problem je što nije ravnomerno raspoređena, i što su zbog sankcija Zapada Rusiji, zbog rata u Ukrajini, poremećene ustaljene rute isporuke.

Kod dizela kao goriva koje pokreće svetsku privredu, a transport pogotovo, situacija je još gora. Dizela, za razliku od nafte, nema dovoljno. Rusija je, kao raniji najveći izvoznik dizela i derivata u Evropu, proterana sa tog tržišta a naftne kompanije zbog trenda „zelene tranzicije“ nisu ulagale u proizvodne kapacitete.

Screenshot: ICE berza
Cena dizela na Mediteranu u poslednje dve godine

 

"Ruski" dizel sada u Evropu stiže preko Indije, delom kao švercovan derivat a delom prrađen od ruske nafte, ali sa rafinerijama stvar ide malo sporije.

Sada kada je tržište poremećeno, proizvodnje dizela nema dovoljno i to bi mogao da bude bude dugoročniji problem.

Zbog toga cena dizela na tržištu raste i kada cena nafte pada. A trenutna cena dizela dolazi ponovo na 1.000 dolara za tonu, što je nivo na kome nije bila ni problematične 2022. godine.

Čak i u junu 2022. godine, nakon naglog skoka, cena dizela na Mediteranu, što je reperno tržište i za srpske maloprodaje cene, nije prelazila  950 dolara za tonu.

A pre šest meseci dizel je bio ispod 700 dolara za tonu. Stoga i ne čudi mnogo što je na srpskim pumpama dizel za to isto vreme skočio sa 180 na 211 dinara za litar, tj. 17 odsto. A sa većim akcizama, na ionako veliko zahvatanje države u litri goriva, cene će biti još veće.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike