Saudijci svima zakuvali: Nafta ne pada ispod 92 dolara

13.09.2023

08:05

1

Autor: 24sedam

Nedelju dana nakon što je probila i granicu od 90 dolara, na kojoj nije bila od novembra, nafta na svetskim berzama nikako da popusti s cenom

Saudijci svima zakuvali: Nafta ne pada ispod 92 dolara
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Znali smo da će tako biti, ali ne ida će potrajati, moglo bi da se svede komentar situacije u koji je ceo svet bačen odlukom Saudijske Arabije i Rusije da dodatno uskrate deo količina nafte koju plasiraju na svesku pijacu.

Sprovođenje odluke, donete letos, prošle nedelje je podiglo severnomorski brent na više od 90 dolara za barel a i američka srednje-laka nafta je na jedanaestomesečnom rekordu.

Odluka Rijada i Moskve se očekivala ali niko nije mislio da će ovoliko potrajati i da se za normalizaciju isporuke, bar u okvirima ionako smanjenje proizvodnje OPEK+, čeka kraj godine.

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednjih šest meseci

 

Posledice nisu samo to da su Saudijci dobili cenu koju su želeli, a to je da nafta nikako ne ide u proseku ispod 81 dolara, koliko im treba da popune budžet opterećen velikim investicijama, već su i političke, piše Oilprice.com.

Američko-saudijska veza, strateško partnerstvo dugo decenijama, postala je veoma labava. Rijad je jasno pokazao da njegovi prioriteti više nisu na istoj liniji s prioritetima njihovih prijatelja u Vašingtonu.

- Saudijci trenutno nemaju puno prijatelja u Vašingtonu. Apsolutno postoji rizik da počnu da postaju „dokaz A“ ako Vašington ponovo želi da okrivi nekoga za visoke cene na pumpama ili usporavanje ekonomije - rekao je analitičar „Eurasia Grupe“ Rad Alkadiri za „Fajnenšel tajms“ ovog meseca.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu  u poslednja tri meseca

 

U predizbornoj godini u SAD aktuelnoj administraciji nikako ne nikako prija što raste cena benzina, iako je taj rast skroman, ali ni rasta dizela, koji je za 40 odsto skuplji nego što je bio u  maju, pokazuju podaci „Argusa“ koje citira „Volstrit džurnal“.

OPEK ne menja prognozu

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) potvrdila je juče da očekuje stabilan rast svetske potražnje za naftom u tekućoj i sledećoj godini, ističući oporavak turizma i avionskih letova.

Svetska potražnja u ovoj godini trebalo bi da poraste za 2,44 miliona barela dnevno, a u idućoj 2,25 miliona barela. Nova prognoza OPEK-a ostala je nepromenjena u odnosu na prethodnu iz avgusta, prenosi Seebiz.

- Dizel je teže pogođen zbog vrste sirove nafte koja se povlači sa tržišta. Saudijska nafta daje veći prinos za dizel nego lakša sirova nafta. Ovaj gubitak dodaje dodatne troškove za ekonomiju - “, rekao je za „VSJ“ Alan Gelder, potpredsednik „Vud Mekenzija“ za tržišta rafiniranja, hemikalija i nafte.

Svaka ekonomija se bukvalno pokreće dizelom, a sa toliko visokim cenama goriva, sve ostalo postaje skuplje. Na kraju, to može dovesti do manje potrošnje i efekta hlađenja ekonomije, što je inače posao FED-a i njegovih kamatnih stopa.

U Srbiji cena ide ka rekordnoj

Sa višim cenom crnog zlata na svetskoj pijaci, rastu i cene benzina i dizela na tržištu Mediterana, prema kojem svoje cenovnike državno kontrolisanih cena meri Srbija ali i okolne zemlje. A sa tim rastom cena dizela je u Srbiji je za mesec dana porasla sedam dinara, odnosno četiri odsto, dok je benzin skuplji samo tri dinara ili 1,6 odsto.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

Međutim, uporan trend rasta budi neprijatna sećanja na oktobar i novembar prošle godine, kada je dizel išao na 222 dinara, kao i na jul 2022. kada je benzinu cena bila 205 dinara za litar.

Poslednje prognoze koji su dale konsultantske kuće je da će nafta godinu završiti na više od 100 dolara za barel.

Investiciona banka „Goldman Saks“ je upozorila svoje klijente da bi nafta lako mogla da dođe i na 107 dolara, ukoliko ostane ovakav odnos snaga na tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike