Naftaši upozoravaju: Veće marže, manje para u budžetu

08.09.2023

17:20

0

Autor: 24sedam

Povećanje akciza na benzin i dizel smanjiće državni prihod zbog manje potrošnje, kažu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije

Naftaši upozoravaju: Veće marže, manje para u budžetu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Veće akcize na derivate nafte za osam odsto, koje će se primenjivati od 1. oktobra, neće doneti više para u državnu kasu, jer će se smanjiti potrošnja goriva kod građana, kažu iz Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

- Ukazali smo državi koliko bi povećanje akciza moglo negativno da utiče na promet derivata, a time i na prihode budžeta. Svako povećanje akciza doprinosi smanjenju potrošnje - rekao je za RTS generalni sekretar UNKS, Tomislav Mićović.

Mićović je objasnio i da to što Srbija ima najvišu cenu dizela u regionu, i gotovo najskuplji benzin, posledica u najvećoj meri visine državnih dažbina na gorivo.

Naveo je da je povećanje akciza na derivate trošak za kompanije, a u kojoj meri će to uticati na cenu zavisi i od drugih faktora kao što su kretanje cena nafte.

Cena nafte možda u ravnoteži

Što se tiče kretanja cene nafte, koja indirektno utiče na cene goriva kod nas (Uredba o ograničenju cene prati cene benzina i dizela na Mediteranu), Mićović kaže da je teško proceniti u kom pravcu ona ići.

- Članice OPEK-a su ograničile isporuku, a s druge strane Amerika miri odnose sa Iranom i Venecuelom i očekuje se da će te dve zemlje nadokanaditi taj nedostatak na tržištu. Zbog te neizvesnosti ne zna se u kom smeru će se kretati cena nafte. Nadoknadom tog manjka nafte na tržištu bio bi zaustavljen njen rast na 90 dolara po barelu - rekao je Mićović.

Dodao je da ne veruje da bi nafta mogla dostići cenu od 100 dolara po barelu jer za takvu cenu trebalo bi da postoji i tražnja koja bi to platila, pa zbog toga misli da je dostignut pik cene od 90 dolara po barelu i da je na tom nivou uspostavljena aktuelna ravnoteža ponude i tražnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike