Kad uzmete kredit, onda vam je kasno: Oni stiču finansijsku pismenost na vreme

24.06.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Da baratanje kreditima, kamatama, budžetima i rizicima, novim generacijama ne bude nerešiv problem kao nama brinu se sada i matematičari i bankari

Kad uzmete kredit, onda vam je kasno: Oni stiču finansijsku pismenost na vreme
studenti/ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Kako se uzima kredit za sebe a kako za firmu, kako se pravi budžet, da li se isplati investicija, prave su rupe u znanju prosečnog građanina Srbije koje sad pokušavamo da zakrpimo. Nažalost, ništa bolje sa finansijama ne stoje ni oni „na kojima ostaje budućnost“, i to je uvek pokaže kao rak rana na globalnim PISA testiranjima srpskih školaraca.

Da se celom problemu finansijske pismenosti priđe studiozno i sistematski, ali ipak prilagođeno na način kako mlade generacije usvajaju znanje, kroz svoj program pokušavaju da omasove iz Društva matematičara Srbije (DMS).

DMS su za jesen najavili pokretanje interaktivne edukativne platforma „Finansijska pismenost za srednjoškolce“, namenjene integraciji finansijske pismenosti u redovni nastavni plan i program predmeta Matematika za srednjoškolce.

- Finansijska pismenost je jedan od velikih izazova s kojima se naša populacija svakodnevno susreće a u okviru PISA testiranja đaka je već neko vreme. Ova kompetencija je kompetencija 21. veka i igra izuzetnu ulogu u dobrobiti svakog pojedinca, ali i u celoj našoj zajednici. Time svi moramo da se bavimo, roditelji s decom kod kuće, nastavnici u školama, finansijske institucije, mediji… A kako ne možete da budete finansijski pismeni a da nemate matematičku podlogu, Društvo matematičara Srbije je, uz podršku „Erste banke“, pokrenulo projekat kreiranja interaktivne edukativne platforme, koja je otvoren digitalni didaktički resurs za izučavanje i razumevanje osnovnih koncepata finansijske pismenosti. Na platformi učenici mogu da uče, proširuju znanja ali i treniraju a nastavnici mogu da zadatke uvedu u redovnu nastavu po oblastima koje predaju  – kaže za 24sedam Milena Marić, koordinatorka projekta iz Društva matematičara Srbije.

Srednjoškolci briljirali na Digitalnom izazovu

Ali, buduća platforma DMS nije i jedini način na koji mladi u Srbiji mogu da unaprede  svoju „veštinu sa novcem“. Time se bave i neke banke, jer prepoznaju korist od finansijski potkovanijih budućih klijenata, koji će tako pored klasičnih koristiti i naprednije finansijske proizvode.

Promo: Erste banka
Pobednici konkursa "Finansijska pismenost - Digitalni izazov" i predstavnici DMS i Erste banke

 

„Erste banka“ već pet godina ima svoje programe edukacije za sve uzraste, a sada se DMS pridružila i u „Digitalnom izazovu“ – konkursu za srednjoškolce na kome su đaci iz 100 srpskih škola poslali više od 300 radova u kojima su osmislili inovativna digitalna rešenja u oblasti finansijskog obrazovanja. Od toga je izdvojeno dest pobedničkih projekata, koji su se istakli ne samo po kvalitetu već i po primeni i razvoju digitalnih kompetencija i korišćenju matematičkog i informatičkog znanja.

Svoje primere kreativnih rešenja u oblasti finansijske edukacije na temu budžetiranja, štednje, investicija i kredita ovom prilikom predstavili su učenici srednjih škola: gimnazije „Josif Pančić“ iz Bajine Bašte, ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ iz Subotice, „Dvanaeste beogradske gimnazije“ iz Beograda, gimnazije „Tutin“ iz Tutina, gimnazije „Sava Šumanović“ iz Šida, „Računarske gimnazije“ iz Beograda,, tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca i „Valjevske gimnazije“ iz Valjeva ali i gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte.

- Najbolji su baš bili raznovrsni. Imali smo od predstavljanja osnovnih pojmova, ali i onih kao što su kriptovalute, zatim analize da li je neki kredit dobar za vas, da li uzeti grejs period, pa do analize troškova i isplativosti pokretanja nekog biznisa. Radovi starijih đaka su vrlo složeni, ticali su se tema koje i bankari izbegavaju, recimo otplata kredita u situaciji nesrećnog slučaja - istakla je za 24sedam Marija Mutić, menadžerka za društveno odgovorno poslovanje i finansijsku edukaciju u „Erste Banci“.

Oni ne samo da su se nametnuli svojim temama, nego i „medijima“ preko kojih su ih obradili. Tako da tu ima i finansijskih prezentacija, video priloga, izrađenih vebsajtova, aplikacija, video igrica...

Milena Marić iz DMS-a dodaje da su učenici bili vrlo kreativni ali da to one koji su dugo u prosveti, kao što je ona, i ne iznenađuje.

- Deca su informatički izuzetno osvešćena a neki spojevi su bili prosto neverovatni, poput spoja matematičkog softvera tipa Geogebra i finansijskih instrumenata i pojmova. Zanimljivo je da je visok nivo postignut iako deca zapravo nemaju u svojim gimnazijama predmet iz koga se stiče finansijsko obrazovanje – napominje Marić.

Prema proceni UNICEF-a, finansijska pismenost jedna je od ključnih životnih veština za 21. vek, tako da je za budućnost i srpskih srednjoškolaca veoma je važno da njome ovladaju, da postepeno grade i uvećavaju znanje, uz podršku nastavnika, roditelja i cele zajednice. Ali ne samo za njih, jer neki od njih će sigurno za deceniju, dve praviti budžete i uzimati kredite za svoje firme a neki i za celu državu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike