FED usporava popravak „velike brljotine“: Berze oživele

24.11.2022

08:47

0

Autor: 24sedam

Cene akcija na Njujorškoj berzi su porasle nakon najava da bi Federalne rezerve mogle da uspore tempo povećanja kamatnih stopa u akciji krpljenja onog što se već sada naziva „velikom brljotinom“ centralnih banaka

FED usporava popravak „velike brljotine“: Berze oživele
Berza - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Drugu dana zaredom na Volstritu rastu cene akcija i vodeće berzansko tržište sveta dobija dašak optimizma nakon sunovrata akcija izazvanog drastičnim podizanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi SAD.

Najava da bi centralna banka Amerike, koja time upravlja i dolarom kao svetskom valutom, mogla da uspori dramatična tempo podizanja referentnih kamatnih stopa, ojačala je Dau Džons indeks za 0,28 odsto, S&P 500 porastao je za 0,59 odsto  a tehnološki Nasdak za 0,99 posto.

Prema zapisniku sa poslednje sednice FED-a, čini se da je većina guvernera u komitetu centralne banke za to da se uskoro „smanji gas“, i očekivanje tržišta je da već u decembru kamatna stopa poraste 0,50 procentnih poena umesto dosadašnjih 0,75.

Veliko povećanje kamatnih stopa dovelo je do smirivanja rasta inflacije ali, očekivano, i do slabije poslovne aktivnosti i priličnog usporenja rasta potrošnje, kao glavnog pokretača ekonomije.

„Velika brljotina“

Podizanje kamatnih stopa, ma kako bolno, bilo je neophodno jer su zbog straha od ekonomskih posledica pandemije korona virusa centralne banke u svetu zasipale tržište jeftinim novcem, samo da ekonomija ne stane.

Međutim, piše „Blumberg“, ispostavilo se da nema dokaza da je to ogromno monetarno popuštanje i kupovina biliona dolara obveznica i druge finansijske imovine zaista pomoglo ijednoj ekonomiji.

- Eksperiment sa velikim kvantitativnim olakšanje (QE) je bio greška. Vreme je da centralne banke priznaju grešku i oslobode se primenjenog arsenala što je pre moguće – piše Alison Šreger, „Blumbergov“ ekonomski kolumnista i viši naučni saradnik Menhetn instituta.

Ona podseća na studiju zvanu „50 nijansi QE“, u kojoj se vidi da su se, od mnogih analiza efekata kvanititativnog olakšanja, ti metodi ocenili uspešnim u svim papirima koje su radile centralne banke ali samo u polovini onih koje su radile nezavisne institucije.

Pored toga što centralne banke sada gube novac jer plaćaju više kamate na preuzete obveznice nego što su od njih dobijale, već je i Banka za međunarodna poravnanja upozorila da je na tržištu mnogo zombi kompanija koje su opstale samo zahvaljujući jeftinom novcu.

Nadalje, ekonomija je ugrožena time što poremećeno tržište nekretnina time što se FED u vreme pandemije umešao na tržište hartija od vrednosti koje su osigurane hipotekama kao kolateralima, i sada će nestabilnost trajati godinama.

A okončanje QE neće biti jednostavno, ističe Blumberg, je centralne banke imaju ogromne količine preuzetih hartija od vrednosti za koje će trebati godine da ih se reše. A u Velikoj Britaniji se videlo da, sada kada centralna banka prestane da kupuje obveznice na „pokvarenom“ tržištu nastane haos.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike