Još godinu dana mučenja sa cenama: Kada će inflacija u SAD pasti na „pristojnu“

14.11.2022

10:45

0

Autor: 24sedam

Investiciona banka „Goldman Saks“ predviđa „značajan“ pad inflacije u SAD sledeće godine

Još godinu dana mučenja sa cenama: Kada će inflacija u SAD pasti na „pristojnu“
Cene goriva oboriole inflaciju - Copyright Profimedia

Analitičari globalne investicione banka „Goldman Saks“ predviđaju da će bazna inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 2023. godine pasti na 2,9 odsto godišnje.

Pre toga se očekuje da će poremećaji u lancu snabdevanja oslabiti, da će troškovi stanovanja koji su dostigli vrhunac krenuti silaznom linijom i da će rast plata usporiti.

Ovaj američki zajmodavac prognozira da će bazna inflacija, merena rastom cena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju (PCE), što je preferirana mera inflacije Federalnih rezervi (FED), pasti na 2,9 posto do decembra 2023. sa trenutnih 5,1 odsto, izveštava Rojters.

Ukupna inflacija, kada se gledaju potrošačke cene u koje su uključene i lako promenljive cene energije i osnovne hrane, je u oktobru bila 7,75 odsto, Mesec dana pred toga zabeleženo je 8,2 odsto a rekordna inflacija bila je u junu – 9,06 odsto.

„Goldmanova“ prognoza dolazi nakon što je član Borda guvernera FED-a, Kristofer Voler, minulog vikenda nagovestio da bi centralna banka mogla da razmotri usporavanje tempa podizanja ključne kamate na svom sledećem sastanku, ali da to ne treba shvatiti kao „omekšavanje“ njene posvećenosti smanjenju inflacije.

Screenshot: ycharts.com
 

Prošlonedeljni statistički podaci pokazali su da se rast inflacije u SAD "ohladio" u oktobru više od očekivanja, što je pojačalo opklade na tržištima da bi FED mogao da ublaži ciklus pooštravanja monetarne politike nakon četiri uzastopna povećanja referentne kamate za 75 baznih poena ove godine.

Rastuća inflacija i FED-ova borba da je stavi pod kontrolu izazvali su ove godine skok dolara i prinosa na američke državne obveznice, i istovremeno pad vrednosti akcija.

Glavni indeks Volstrita, S&P 500, je pao za oko 16 procenata u toku 2022. i na putu je da zabeleži najgoru godinu od finansijske krize 2008, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike