Da li su trgovci prevareni: "Bugarske“ kase će teško izaći na kraj sa karticama

28.04.2022

12:33

0

Autor: 24sedam

Najava ministra finansija Siniše Malog da građane više neće pitati da li plaćaju kešom ili karticom otvorila i pitanje pouzdanosti nekih od kasa koje su nabavljene za novu e-fiskalizaciju

Da li su trgovci prevareni: "Bugarske“ kase će teško izaći na kraj sa karticama
fiskalna kasa - Copyright Profimedia

Novi sistem elektronske fiskalizacije kreće za koji dan, i od 1. maja svi obveznici, trgovci i firme i preduzetnici koji nude robu i usluge u maloprodaji moraju da budu u sistemu i na stalnoj onlajn vezi sa Poreskom upravom.

Građani, potrošači, taj datum dočekuju lagodno, jer će od njega imati samo benefite, dok pojedini trgovci još imaju probleme sa opremom a neki će, saznajemo, tek osetiti lošu stranu kupovine nepouzdanih kasa starije generacije.

"Plaćate kešom ili karticama"

Ministar Siniša Mali najavio je juče da, pored brojnih novina koje e-fiskalizacija donosi, građane više u kafićima i restoranima neće pitati da li plaćaju kešom ili karticom. Dosad je to pitanje bilo redovno, jer od odgovora ja zavisio način pravljenja fiskalnog računa, odnosno šta će stajati na fiskalnom odsečku.

Ukoliko bi bio izabran "pogrešan“ način plaćanja, ili se mušterija predomislila a prvobitni račun nije storniran, to prodajno mesto ne bi moglo da sravni dnevni presek i našlo bi se u problemu pred Poreskom upravom.

Sa novim sistemom, kako najavljuje ministar, nema tih problema i sve se obavlja softverski i automatski. Međutim...

Ova najava otvorila je pitanje mogućnosti raznovrsnosti načina plaćanja ali i pouzdanost i brzinu kod rada sa platnim karticama. Naime, kako saznajemo, neke kase starije generacije koje su kupljene za novi sistem e-fiskalizacije, već sada imaju problema u radu sa karticama a pitanje je kako će se snaći sa prodajom bez mogućnosti da "anketiraju" mušterije o načinu plaćanja. Kupci kasa "dugmetara" se sa punim pravom osećaju prevarenim od strane prodavaca, obzirom na činjenicu da "dugmetare" neće imati opciju plaćanja računa karticom.

Ko nema android imaće problema

Problem je što je deo trgovaca kupio kase starije generacije, umesto android uređaja kod kojih se svi eventualni problemi rešavaju softverski, i kod kojih se program lako unapređuje i širi prema potrebama prodavca.

Izdašna subvencija države od 100 evra za svaki prodajni objekt i još po 100 evra za svako prodajno mesto u njemu, prema informacijama sa tržišta, nije iskorišćena na idealan način. Daleko od toga, jer pojedini uvoznici i distributeri fiskalnih kasa i softvera za njih, iskoristili su priliku da dobro zarade - i na trgovcima i na pomoći države. A veliki problemi zbog takvog odnosa prema e-fiskalizaciji i klijentima bi tek mogli da uslede.

Dosta klijenata je, najblaže rečeno, nasamareno jer su uređaje starije generacije dobili po visokim cenama, a koji, kažu upućeni, već za šest meseci neće moći da obavljaju posao za koji su kupljeni.

To jesu uređaji koji trenutno zavodoljavaju tehničke minimume koje je propisala država ali će klijenti vrlo brzo imati problema i sa aparatima, i sa svojim poslovanjem, a možda i sa Poreskom upravom.

Ove kase koje se u ne tako malom broju mogu naći na srpskom tržištu, u branši pogrdno zovu "dugmetare“, zbog toga što za razliku od android platforme imaju dugmiće nalik onima na velikim digitronima. Drugi naziv je "bugarke“, jer nam stižu iz Bugarske. Kako god ih zvali oni jednako daleko zaostaju za modernim rešenjima zasnovanim na android sistemu.

Naši sagovornici iz branše sumnjaju da će ovakvi uređaji moći da pruže klijentima i dobar deo usluga elektronskog fakturisanja. Taj sistem će za privatne firme početi da za neke stvari važi već od 1. maja, a puna primena Zakona o elektronskom fakturisanju je od 1. januara 2023. godine.

Skuplje, a ograničenije

Na „bugarke“ su klijenti „navučeni“ pre svega pričom o navodno nižim cenama od android kasa i lakoće upotrebe, ali ostali su nesvesni njihove stvarne vrednosti i onoga što one mogu a šta ne mogu da urade. Tako, recimo model DP-150 MX firme iz Sofije „Datecs“, klijenta košta oko 27.000 dinara a vrednost aparata je zapravo 58 evra. Za četiri ili pet hiljada dinara manje može da se nabavi savremena android kasa, odnosno terminal.

Problemi sa e-fakturama su "u najavi“ a neki drugi su već stvarnost za one koji su ih testirali u prelaznom periodu e-fiskalizacije.

Moderna fisklna kasa: Android u srcu fiskalnog sitema, Foto: 24sedam/Goran Sivački
 

Većina tih aparata već sada ne podržava plaćanje platnim karticama a kamoli šta drugo. Takođe, dobra fiskalna kasa bi trebalo da radi narednih deset godina a već sada imamo informacije da ljudi prijavljuju kvarove. A ti kvarovi nisu samo neka sitnica koja nervira jer svaki kvar znači i da to prodajno mesto ispada iz funkcije dok se kasa ne popravi. To po Zakonu o zaštiti kupaca može da traje i 30 dana.

Pored potencijalnih problema za kvarovima u radu nečega što se već danas smatra prevaziđenom tehnologijom, tu je i problem efikasnosti i lagodnosti u svakodnevnom radu. Android tehnologija i savremeni softver koji se lako ažurira, prilagođava i proširuje, bez problema se nosi sa radom sa platnim karticama, skenovima bar kodova, izdaje avansne račune… a pregled poslovanja je neuporedivo lakši.

"Lep dodatni posao"

S druge stane, imamo klaud tehnologiju koju koriste android uređaji, koja omogućava da vi, na primer, s jednog mesta pratite rad svih kasa koje imate, da radite preglede, kontrole i izveštaje kakve hoćete ili da jednostavnim „skidanjem“ eksel fajla sami proširujete listu artikala koje prodajete.

Kod starih kasa toga nema, dostupan vam je samo osnovni izveštaj o prodaji i to na samoj kasi a artikle mora da vam doda onaj ko vam je dao softver. I to vam dodatno naplati. Na 25.000 ovakvih kasa koje su ušle u Srbiju to je lep dodatni posao.

Distributeri koji su srpskom tržištu obezbedili savremene aparate smatraju da se, možda ne formalno ali u suštini ovde radi o zloupotrebi poverenja klijenata i namere države da poreskim novcem pomogne obveznicima da unaprede svoje poslovanje.

Na stranu problem o kojem smo već pisali, a to je da ni te kase nekima nisu stigle iako su ugovori potpisani. Ti trgovci sada imaju samo dan, dva da se snađu i kase i odgovarajući softver kupe kod nekog ozbiljnog distributera, ili da se uzdaju da nisu baš totalno prevareni i da neće platiti ozbiljne kazne kod Poreske uprave jer od 1. maja nisu u sistemu kao što su obavezni da budu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike