Pažnja: Konobar neće smeti da vas pita "keš ili kartica", a trgovci biraju s kojom kasom rade!

27.04.2022

10:45

0

Autor: 24sedam

Nova fiskalizacija, koja kreće već za koji dan, donosi promene i za kupce i za trgovce ali dok potrošači mogu da odahnu, neki trgovci i dalje strepe od kazni jer nisu dobili kase koje su im obećane

Pažnja: Konobar neće smeti da vas pita "keš ili kartica", a trgovci biraju s kojom kasom rade!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Potrošači će u Srbiji u svakoj trgovini i na svakom maloprodajnom mestu od 1. maja moći da provere da li je račun koji su dobili validan, i više ih niko neće zamarati pitanjem da li plaćaju kešom ili karticom, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Sa prvim danom maja u Srbiji startuje novi sistem e-fiskalizacije i ta glavobolja za prodavce, koji su morali da se prilagode novim osavremenjenim softverima i fiskalnim „kasama“, za potrošače će doneti nekoliko prijatnih novina.

Lako proveravanje

Svako ko nešto kupuje u maloprodaji na fiskalnoj kasi, odnosno fiskalnom uređaju sa štampačem, jer klasične kase ubrzano odlaze u istoriju, moći će da proveri da li je njegov račun u redu i da li se uredno plaća porez.

Skeniranjem QR koda dobija se podatak da li je račun validan i da li je neko od 140.000 fiskalnih obveznika koliko bi trebalo da ih bude u sistemu, platio porez na dodatu vrednost. Uz to potrošačima se više neće postavljati pitanje, ponekad neugodno, "da li plaćate kešom ili karticom“, kaže ministar Mali.

- Molio bih da svaki građanin uzme račun i skenira ga putem QR koda, da vidi da li je validan. Da se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije. Više ni u jednom ugostiteljskom objektu nema potrebe da vas pitaju da li plaćate karticom ili kešom. Njihovo je da vam daju račun. Vi recite da nema pravo da vas pita to, i na osnovu računa donesite odluku da li plaćate kešom ili karticom – naglasio je ministar.

Takvo pitanje je bilo uobičajeno u kafićima i restoranima jer je raniji fiskalni sistem različito vodio „keš“ i plaćanje bankovnim karticama. Ministar je dodao da se sada smanjuje mogućnost da se "kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza".

Pixabay
 

Vreme ističe a trgovci i dalje na mukama

Za potrošače je sistem pojednostavljen a trebalo je da prilično lako u novi sistem pređu i trgovci i svi drugi koji prodaju robu ili pružaju usluge. Međutim, i pored toga što je država dala subvencije do 100 evra po prodajnom objektu i još po 100 za svako prodajno mesto u njemu a ceo sistem su uvodio godinu dana, ne tako mali broj trgovaca i dalje nije spreman da primeni novu e-fiskalizaciju. Razlog je pomalo neverovatan, samo četiri dana pred obavezan početak primene e-fiskalizacije, neki još nemaju svoje fiskalne kase.

Te trgovci su praktično prevarili dobavljači koje su, očigledno neoprezno, odabrali i sad im prete kazne i zabrana rada ukoliko se ne snađu i ne nabave i osposobe kase do 1. maja. Kasa na tržištu ima, ali ne kod svih dobavljača, pa je pitanje snalažljivosti i hitrine da se do njih u poslednji čas dođe.

Ugovori koje imaju sa dobavljačima ostaju samo prazno slovo na papiru ukoliko kase ne stignu na vreme. Nikakva obećanja dobavljača tu ne vrede jer je Poreska uprava upozorila, koliko juče, da svi obveznici moraju da budu u sistemu i onlajn vezi već prvog dana primene.

Podsećamo da vremena ima malo jer obveznici fiskalizacije moraju i da putem portala Poreske uprave ePorezi, traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili.

Profimedia
 

Tu je važno da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za fiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj koristi.

Puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod, saopštila je Poreska uprava.

Ovu „pretnju“ poreznika ne bi trebalo shvatiti olako jer ne samo da će gubiti profit, jer neće moći da rade u novom sistemu, već rizikuju i kazne od Poreske uprave, saznajemo od upućenih.

- Zakon je jasan. Ko ne bude u sistemu idu sankcije, od novčane kazne, prekršajnih postupaka do mere zatvaranja – najavila je u ponedeljak direktorka Poreske uprave, Dragana Marković.

Kazne ozbiljne, od novčanih kazni do zabrana delatnosti

U slučaju da do 1. maja trgovci ne sprovedu pomenutu odluku novčane kazne kreću od 300.000 dinara, pa sve do dva miliona dinara.

Kazna je predviđena i ako obveznik fiskalizacije od 1. maja ne izda fiskalni račun, kao i kada račun ne sadrži obavezne propisane podatke, ali u slučaju da fiskalni račun sadrži neispravne podatke od značaja za visinu poreske obaveze.

Za prekršaje će se pored pravnog lica, kazniti i odgovorno lice u pravnom licu obvezniku fiskalizacije i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

Za navedene prekršaje kazniće se preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Takođe, odgovornost ima i fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a koje nije preduzetnik – kazna za njega je od 20.000 do 150.000 dinara.

Pored novčane kazne tu je i privremena zabrana obavljanja delatnosti, ukoliko se ne ispoštuje predmet fiskalizacije i u određenom zadatom roku ne otkloni povreda.

Zabrana može da traje do 15 dana ukoliko se određena nepravilnost utvrdi prvi put, do 90 dana za drugi i jedna godine ukoliko se nepravilnost utvrdi i treći put.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike