Hoće li nas rezerve zlata sačuvati od krize: Ne samo da smo vratili sve zlato u zemlju, nego nastavljamo da ga kupujemo

08.03.2022

06:35

0

Autor: 24sedam

Veći deo zlatnih rezervi do pre nekoliko meseci "ležao je" u Bernu u Švajcarskoj, a manji deo u Londonu

Hoće li nas rezerve zlata sačuvati od krize: Ne samo da smo vratili sve zlato u zemlju, nego nastavljamo da ga kupujemo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Naše rezerve zlata su na rekordnom nivou i vrede više od dve milijarde evra, a to je preko tri puta veća vrednost u odnosu na 2012. godinu. Ovo je pokazatelj našeg proaktivnog delovanja i ulaganja u budućnost, poručila je juče guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Rezerve zlata Srbije su znatno povećane poslednjih godina i od kraja 2021. godine naša centralna banka raspolaže sa 37,3 tone zlata. Zanimljivo je i da je doskoro NBS dobar deo rezervi zlata držala u inostranstvu, ali da se sada sve zalihe nalaze u trezorima Narodne banke.

Trend vraćanja u zemlju

Naime, veći deo zlatnih rezervi do pre nekoliko meseci "ležao je" u Bernu u Švajcarskoj, a manji deo u Londonu. Međutim, na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je smatrao da bi rezerve zlata trebale da budu u zemlji, NBS je u roku od dva meseca organizovala njihovo prebacivanje u Srbiju.

- I sve zlato države Srbije sada je u trezorima NBS, preko 37 tona - navela je guvernerka.

Ona je objasnila i da je trend vraćanja zlatnih rezervi iz stranih banaka, poput trezora Sistema federalnih rezervi ili Banke Engleske, ali i drugih sličnih banaka, u matične zemlje i te kako prisutan poslednjih godina svuda u svetu. U tome se ističu, kako je navela, centralne banke Nemačke, Austrije, Holandije, Mađarske i Poljske, što je "posledica nastojanja da se poveća raspoloživost i sigurnost zlatnih rezervi u periodima krize i neizvesnosti“.

"Kupićemo još od Kineza..."

Takođe, razlog za povlačenje rezervi zlata, kako je istakla, jeste i u tome što su u globalnom okruženju niskih i negativnih kamatnih stopa oportunitetni troškovi držanja zlata veoma niski, ali i zbog toga što centralne banke žele da umanje troškove skladištenja zlata u fizičkom obliku koji postoje u slučaju držanja zlata u inostranstvu.

Tanjug/Rade Prelić
Jorgovanka Tabaković

- Imamo pun trezor zlata i nameravamo da nastavimo da ga kupujemo - rekla je nedavno Tabakovićeva.

Upravo takvu politiku kada se radi o rezervama zlata najavio je prošle nedelje i predsednik Vučić. Kako je rekao, država će od Kineza (kompanije "Srbija Ziđin koper" iz Bora) kupiti još zlata po povoljnijim cenama da bi očvrsnula državne rezerve. On je zbog aktuelnih geopolitičkih dešavanja istakao i da je domaći bankarski sektor stoprocentno siguran.

Zlato je garancija poverenja

Inače, na pitanje čemu služe rezerve u zlatu i zašto ih Srbija poslednjih godina uvećava, u NBS su objasnili da zlato istorijski ima ulogu sigurne aktive.

- Ova odlika naročito dolazi do izražaja u periodima krize, kada je prisutan posledični rast cene zlata. Iz ugla centralne banke, kao institucionalnog investitora, ovaj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u izazovnim vremenima, a uobičajeno služi i kao oblik zaštite od inflacije na duži rok – navode u centralnoj banci.

Pixabay
 

Kako dodaju, zlato se kupuje radi dodatne diversifikacije strukture deviznih rezervi i na taj način se povećava otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja, odnosno ojačava finansijska stabilnost zemlje.

– NBS kontinuirano prati dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu, a u sklopu toga i na tržištu zlata kao jedne od klasa aktive deviznih rezervi. Diversifikacija lokacije čuvanja zlata u zemlji ili inostranstvu, kao i sve investicione odluke, pa i ona o investiranju u zlato, donosiće se kao i do sada, uz detaljnu analizu tekućih i očekivanih kretanja na tržištu i iz ugla celokupnih deviznih rezervi imajući u vidu njihovu ulogu i mandat NBS utvrđen Zakonom o Narodnoj banci Srbije – zaključuju u NBS.

Gram više od 63 dolara

Prema najnovijim podacima Svetskog saveta za zlato, unca zlata juče je koštala skoro 2.000 dolara (1.976 dolara), što znači da gram ovog plemenitog metala košta oko 63,5 dolara.

Inače, primat u zlatnim rezervama, takođe prema podacima Svetskog saveta za zlato, i dalje drži Amerika, sa ukupno 8.134 tone, slede je Nemačka, sa 3.364 tone, Italija, koja ima 2.453 tone, Francuska, sa 2.436 tona, zatim Rusija, koja drži 2.299 tona zlata, i Kina, sa 1.948 tona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike