Vaš nakit više ne možete da prodate svakoj zlatari: Novi zakon, novi žigovi i pravila

21.01.2022

07:58

0

Država Srbija sada ima nove žigove za dragocene metale, po istom zakonu po kom više ne možete da prodate „lomljeno zlato“ prvoj zlatari na koju naiđete

Vaš nakit više ne možete da prodate svakoj zlatari: Novi zakon, novi žigovi i pravila
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministarstvo privrede je novim pravilnikom o državnim žigovima za predmete od dragocenih metala usvojilo nov vizuelni identitet žigova, koji nije menjan još od perioda SFRJ, izjavio je državni sekretar Milan Ljušić.

Novi žigovi uvode se prema Zakonu o predmetima od dragocenih metala, koji je izglasan u maju prošle godine, a koji je kao ključne novine uveo promene u otkupu „lomljenog“, odnosno, polovnog zlata i srebra.

- Do sada ste mogli da pretopite vaš nakit ili bilo koji predmet od dragocenog metala da prodate u zlatarama a sada se to menja i isključivo će prodaja predmeta od dragocenog metala moći da se obavi kod ovlašćenih subjekata - rekao je Ljušić.

Otkupljivači mogu biti svi privredni subjekti koji su registrovani u Agenciji za privredne registre.

Zakon predviđa sankcije za one koji se ne pridržavaju novih pravila o prodaji lomljenog i polovnog nakita.

Ljušić je sinoć za TV Tanjug kazao da je to rezultat usvajanja Zakona o predmetima od dragocenih metala, a vizuelni identitet novih žigova je usklađen sa simbolom Republike Srbije.

- Za predmete od zlata, biće kruna sa krstom, a za predmete od srebra jednokraki krst sa četiri ocila - kazao je Ljušić.

Ljušić je u razgovoru za Tanjug TV rekao i da se kod nas još žigoše platina, paladijum i to zakonom utvrđenim još 2011. godine.

Ljušić je rekao da su žigovi bitni zato što građani na taj način mogu da vide stepen finoće dragocenog metala.

- Svaki proizvođač zlata, odnosno predmeta od dragocenih metala je dužan da te predmete pre prometovanja žigoše. Taj žig upravo garantuje kvalitet tog proizvoda - naveo je.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike