Da li kriptovalute mogu da pobede zlato u borbi protiv inflacije

17.01.2022

19:20

0

Zlato se suočava s rastućom konkurencijom bitkoina i drugih kriptovaluta koje se sve više predstavljaju investitorima kao moderno zlato i efikasna zaštita od inflacije

Da li kriptovalute mogu da pobede zlato u borbi protiv inflacije
Ilustracija - Copyright Pixabay

Drugi najveći kopač zlata na svetu uveren je da će cene ostati stabilne ove godine, ako ne i skočiti, kako investitori koriste metal pre nego kriptovalute u borbi protiv inflacije, a potražnja za nakitom raste.

- Rizik je u potencijalnom rastu vrednosti. Mislim da nema mnogo rizika za potencijalno smanjenje vrednosti - rekao je izvršni direktor kompanije "Barrick Gold Corp" Mark Bristou, u intervjuu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

Predviđaju pad cene...

Najverovatniji scenario je da će zlato koštati između 1.750 dolara i nešto iznad 1.800 dolara po unci, kako on kaže. Aktuelna dnevna cena je prošle nedelje u Londonu porasla za 0,4 odsto, na 1.809 dolara, smanjivši ovogodišnji gubitak na 1,1 odsto, prenosi Blumberg.

Bristou, geolog koji je na čelu "Barricka" od početka 2019. godine, optimističniji je od analitičara. Mnogi od njih predviđaju da će cena zlata pasti nakon što ove godine Federalne rezerve SAD podignu kamatne stope.

Prema Blumbergovom istraživanju analitičara i ekonomista u četvrtom kvartalu, cena će u proseku iznositi 1.683 dolara po unci.

Status zlata kao čuvara vrednosti u trenucima kada se inflacija ubrzava postao je klimaviji na početku izbijanja pandemije koronavirusa. Vrednost mu je pala za 3,6 odsto u 2021. godini, čak i kada su stope inflacije širom razvijenog sveta porasle i kada su vlade i centralne banke opustile fiskalnu i monetarnu politiku kako bi stimulisale svoje ekonomije.

Pixabay/ WorldSpectrum
 

Nisu imali konkurenciju do sada

Zlato se suočava sa rastućom konkurencijom bitkoina i drugih kriptovaluta koje se sve više predstavljaju investitorima kao moderno zlato i efikasna zaštita od inflacije. "Goldman Sachs Group Inc." tvrdi da bitkoin preuzima tržišni udeo zlata kao investicije u "čuvara vrednosti".

Profimedia
 

- Pogledajte zlato i njegovu dragocenu prirodu, ne možete da ga štampate i ne možete da ga napravite. Kriptovalute možete da pravite, a ima ih mnogo. Kada ste u dinamičnoj fazi u kojoj smo mi sada i kada je svet neizvestan, to je dobro vreme za zlato - rekao je Bristou.

On je bio u Rijadu kako bi prisustvovao prvoj velikoj rudarskoj konferenciji u Saudijskoj Arabiji. Kompanija sa sedištem u Torontu iskopava bakar na zapadu kraljevstva u zajedničkom poduhvatu sa državnim rudarskom firmom "Maaden".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike