Skriveni troškovi banaka: Koliko nas koštaju razne "usluge", za koje i ne znamo da nam ih naplaćuju?

01.02.2022

19:40

0

To da banke naplaćuju održavanje platnih računa možda nije novost, ali da li znamo da nam je trošak i korišćenje čekova, podizanje novca sa bankomata ili onlajn transakcije?

Skriveni troškovi banaka: Koliko nas koštaju razne "usluge", za koje i ne znamo da nam ih naplaćuju?
banke troskovi - Copyright Profimedia/Pixabay

Više od 5,6 miliona građana Srbije koji, prema podacima Udruženja banaka iz decembra, koriste tekući račun, i ne zna koliko mesečno novca izdvoji za "skrivene“ troškove vezane za te račune. Iako se radi o "sitnim“ troškovima ili naknadama, od po 100-200 dinara, na kraju meseca suma bude i nekoliko hiljada dinara, u svakom slučaju neplaniranog troška.

Održavanje računa, upit stanja na bankomatu, korišćenje čekova, trošak onlajn transakcije (prebacivanje novca), preuzimanje platne kartice, samo su neki od "nevidljivih“ troškova koje većina vlasnika tekućih računa i ne primeti.

Svlače novac direktno s računa

Tako je samo održavanje osnovnog platnog računa besplatno, a za svaki drugi, uz koji ide slanje SMS-a, kao i još neke pogodnosti, košta najmanje 150 dinara. Novina od ove godine je i da su banke počele da naplaćuju održavanje deviznog računa, što ranije nije bio slučaj, a dosta klijenata i ne zna za to.

Naime, ova usluga je u svim bankama bila besplatna, ali je takvo poslovanje okončano u 2021. Tada je nekoliko banaka, negde sredinom godine, počelo da naplaćuje održavanje deviznog računa. Od ove godine to pravilo važi gotovo za sve banke koje posluju na srpskom tržištu.

Ova usluga košta nešto više od 100 dinara mesečno, odnosno oko jedan evro, i taj iznos se skida direktno sa deviznog računa.

Pored toga, pojedine banke naplaćuju posebno SMS obaveštenja, i to košta i više od 100 dinara. Ako uzimate gotovinu na bankomatu druge banke, a ne one u kojoj imate tekući račun, to će vas izaći još 220 dinara.

Zamena kartice najskuplja

Ubedljivo najskuplja "naknada" je za zamenu platne kartice. Tako je provizija za zamenu kartice zbog oštećenja u većini banaka čak 500 dinara. Slično je i kod naknada za dobijanje kartice ukoliko je ukradena ili izgubljena, jer je i za tu uslugu u većini banaka potrebno izdvojiti 500 dinara. U slučaju blokade kartice troškovi tog "čina“ idu na račun vlasnika i iznose 400 pa i više dinara, u zavisnosti od banke.

Pixabay
Oprezno sa platnim karticama: Zamena će vas papreno koštati...

Takođe, prilikom plaćanja karticom u prodavnici ili na drugim mestima, i tu većina banaka naplaćuje proviziju koja iznosi od 70 do 110 dinara.

Prilikom korišćenja aplikacije za mobilno bankarstvo najčešće se naplaćuje provizija prilikom različitih transfera novca. Visina te provizije zavisi od količine novca koji se prebacuje, ali banke naplaćuju i uslugu slanja novca klijentu koji nije deo matične banke. To košta od 50 do 100 dinara.

Ni korišćenje čekova nije besplatno, pa banke po čeku uzimaju od 10 do 50 dinara, a neke i više. Takođe i plaćanje na rate pomoću platne kartice košta. Pojedine banke tu uslugu naplaćuju oko 50 dinara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike