Promena stopa kod kredita: Nema više libora, sada vam nude saron

21.01.2022

11:54

0

Korisnici kredita, tekući i novi, susrešće se sada sa novim kamatnim stopama koje ulaze u cenu kredita sa promenljivom kamatnom stopom

Promena stopa kod kredita: Nema više libora, sada vam nude saron
Ilustracija - Copyright Profimedia

Građani i firme u Srbiji koji su uzeli kredite čija je cena sračunata na osnovu nivoa libora ili eonije sada će dobiti nove ponude u kojima će, uz fiksnu maržu banke, figurirati neke za njih nove kamatne stope. Oni koji u "formuli" imaju euribor, nemaju o čemu da brinu.

Narodna banka Srbije je zbog ukidanja kamatnih stopa libor (Londonske međubankarske stope) i eonia (prekonoćne referentne kamatne stope za evro) uputila preporuku bankama sa modelima uređenja odnosa sa korisnicima kredita oko obračuna kamata.

Bankama je preporučeno da korisnicima kredita umesto obračunate kamata na osnovu libora ponude obračuna osnovu referentne stope saron (Swiš Average Rate Overnight).
Umesto stope eonia preporučeno je da banke klijentima ponude korišćenje stope ESTR (Euro short-term rate).

NBS je bankama preporučila da korisnicima kredita, kao dodatnu mogućnost, ponude zaključenje aneksa kojim bi se fiksirale kamate do otplate kredita na osnovu poslednje objavljene vrednosti stopa libor i eonia.

Bankama je preporučeno da kod ugovora o depozitima sa promenljivom kamatnom stopom zasnovanom na liboru i eoniji, takođe primene saron i ESTR stope, a ako to bude odbijeno ugovore raskinu.

U preporuci se podseća da kod redovnog usklađivanja kamatnih stopa korisnik mora biti obavešten o visini kamatne stope pre početka njene primene.

NBS navodi da banke korisnike moraju obavestiti pismeno, na razumljiv način, a ako je potrebno pruže i dodatna objašnjenja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike