Nemci "toče“ ruski gas: Ko još zarađuje na gasnoj krizi u Evropi?

24.12.2021

19:20

0

Energetska kriza uzdrmala je Evropu ove jeseni a trajaće bar do kraja zime jer neko ozbiljno gubi, a neko odlično zarađuje na rekordno visokim cenama gasa

Nemci "toče“ ruski gas: Ko još zarađuje na gasnoj krizi u Evropi?
gasovod putin - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Profimedia

Prirodni gas nije ovu nedelju završio na rekordno visokom nivou kao što ju je započeo ali to ne znači da je nesrećnim kupcima u Evropi život mnogo lakši. Ali je zato, izgleda, lagodan onima koji su gas od Rusa kupili jeftino, a sada ga "rođacima“ iz EU i okoline prodaju višestruko skuplje.

Preprodaja gasa u Evropi, koji je na spot tržištu početkom nedelje dosegao cenu od 2.200 dolara za 1.000 kubnih metara a januarski fjučersi su sedmicu završili na nešto ispod 1.300 dolara, više nije „javna tajna“. Predsednik Rusije Vladimir Putin, na godišnjoj konferenciji javno „optužio“ neke u Evropi da „ruski gas preprodaju sedam puta skuplje“ dok u isto vreme Rusiju optužuju za energetsku krizu.

- Evropski kupci preprodaju gas koji dobijaju od „Gasproma“ po dugoročnim ugovorima, po cenama koje važe na spot tržištu, a koje su i do sedam puta više od onih iz dugoročnih ugovora - rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Legalno, ali da li je i moralno

Ovakva trgovina je u suštini potpuno legalna i očekivana, ako se vodimo motom da trgovac gleda da kupi što jeftinije a proda što skuplje. Kupci iz Nemačke i Francuske koji su pametno zadržali dugoročne ugovore sa Rusima sada sa „svojim“ gasom mogu da rade šta hoće, i zarade. Problem je, donekle i moralni a ne samo politički, što se za nedostajući gas u Evropi optužuje (samo) Rusija a u suštini, EU je za energetsku krizu sama kriva.

- Varšava neće direktno od Moskve da kupi gas, već ga uzima od preprodavaca iz Nemačke. Gas se zadržava u Poljskoj, ali Nemci uzimaju profit jer ga preprodaju Poljacima. Prosta je to stvar, još se nije desilo da na pijaci od preprodavca kupite nešto jeftinije nego direktno od onog ko to proizvodi – kaže Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana i višedecenijski analitičar energetskih prilika u Evropi i svetu.

Ona je podsetila da je Nemačka bila opredeljena za ruski gas dok je vladu u Berlinu vodila Angela Merkel, kada su izgrađeni "Severni tok" 1 i 2, dok nova nemačka vlada, pod uticajem stranke Zelenih, ali i SAD, odugovlači sa davanjem sertifikata.

Sa njom se slaže i Vojislav Vuletić, predsednik UO Udruženja za gas Srbije.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Konferenciju za novinare Putin je juče držao četiri sata

- Trenutna cena je samo cirkus i posledica neracionalnog ponašanja zemalja Evropske unije, potpomognutog pritiskom i tvrdnjama Amerikanaca da će oni obezbediti dovoljno gasa umesto Rusa. Tog gasa nema, Amerikanci ga prodaju u Aziji, i sada se u Evropi plaća cena. Kada budu pustili gas normalno preko Severnog toka 2 biće ponovo 400 dolara i ovo će se zaboraviti – kaže Vuletić.

Ne zarađuju samo Nemci

Strelica "optužbe“ je uperena direktno na Nemačku, zemlju koja je suspendovala proces davanja licence, praktično upotrebne dozvole, za potpuno spreman gasovod „Severni tok 2“. Umesto da 55 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije počne da teče ispod Baltika do Nemačke, trenutno gas za kojim Nemačka ali i druge zemlje iz srca Evrope vape, iz Nemačke ide – u Poljsku.

Naime, već četvrti dan zaredom preko gasovoda „Jamal – Evropa“, gas ide „reverzno“, dakle ide iz Nemačke, umesto u nju. Međutim, kako je istakao Putin, verovatno Poljska nije krajnja destinacija tog gasa, na kome se, pod trenutnim uslovima, na jednoj milijardi kubnih metara može zaraditi 900 miliona dolara.

- Imam sve razloge da verujem da će ovaj gas na kraju završiti u Ukrajini - istakao je šef ruske države i naglasio da „potrošači u Evropi i Nemačkoj moraju da znaju šta se dešava“.

Screesnhot/Youtube
Severni tok 2: Sporan za EU...

Na geopolitici, međutim, ne zarađuju samo Nemci, već praktično ko god stigne. Tako je, na primer, Mađarska potpisala sporazum sa Ukrajinom o isporuci garantovanih kapaciteta prirodnog gasa Kijevu od 1. januara. Direktor ukrajinskog operatora za prenos gasa OGTSU, Sergej Makogin, precizirao je da je reč o sporazumu o saradnji koji omogućava Ukrajini da uveze dnevno do osam miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

A upravo su Mađari sa „Gaspromom“ u septembru sklopili ugovor na 15 godina o isporuci 4,5 milijardi kubika, po ceni za koju je njihov ministar spoljnih poslova rekao da je „povoljnija nego ranije“.

Rusi rade kako je dogovoreno

U optužbe iz Ukrajine, čiji je državni „Naftogas“ podneo nedavno žalbu Evropskoj komisiji protiv „Gasproma“ s tvrdnjom da zloupotrebljava svoj dominantni položaj na evropskom tržištu gasa i pravi veštačku nestašicu, i u Evropi danas malo ko veruje.

Da Rusi poštuju sve što je dogovoreno, potvrdili su zvanični distributeri i iz Slovačke, Češke, pa i iz, Rusiji ne baš prijateljski nastrojene, Poljske.

Pixabax/David Mark
 

Snabdevanje Evrope iz Rusije je generalno na predpandemijskom nivou ali su znatno povećane isporuke na „žedna“ tržišta u Kini i južnoj Aziji. Za razliku od Evropljana, oni se nisu premišljali oko sklapanja novih ugovora.

Cena gasa u Evropi je od decembra 2019. uzletela više od 15 puta, a samo u odnosu na prošlu godinu je skočila za gotovo 10 puta. I na tom nivou će ostati bar još neko vreme.

Zamenik predsednika Upravnog odbora „Gasprom holdinga“, Famil Sadigov, izjavio je da ruski gasni div očekuje da će cene gasa postepeno opadati u naredne dve godine, ali će ostati iznad nivoa pre kovida.

- Za sada raspolažemo konsenzusnom prognozom brojnih analitičara, prema kojoj će u periodu 2022-2024. cene gasa na svetskim tržištima postepeno pasti sa sadašnjih rekordnih nivoa, ali će ostati znatno viša u odnosu na nivoe pre kovida - rekao je Sadigov u intervjuu za časopis „Gasprom".

Proces koji predugo traje...

Prvo značajnije smanjenje cene moglo bi se očekivati od polovine 2022. godine. Uslov je, naravno, da krene „Severni tok 2“.

Zamenik premijera Rusije, Aleksandar Novak, u intervjuu za TV kanal "Rosija-24" rekao je da ruska vlada očekuje da do tada bude završen sertifikacioni proces za rad gasovoda.

- Poslali smo zahtev za dobijanje sertifikata ovog leta. Ispostavilo se da je ovo dugačak proces, iako je mogao biti kraći. Bez obzira na sve, ako pričamo o regulativama koje su usvojene u Evropi, ovo će pre biti dugačak proces. I nadamo se da će, u 2022. do polovine godine, sertifikacioni proces biti okončan - rekao je Novak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike