Orban pritiska Evropu: Nuklearke su zelene, gas mora ostati

22.12.2021

08:47

0

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da očekuje jasan stav Evropske komisije prema kojem je nuklearna energija priznata kao održiva zelena energija

Orban pritiska Evropu: Nuklearke su zelene, gas mora ostati
AP21327504185567 - Copyright AP Photo/Laszlo Balogh

Viktor Orban, premijer Mađarske ako zemlje koja gradi novu nuklearku i ima novi 15-godišnji ugovor o gasu sa Rusima, traži od EU da prizna nuklearnu energiju kao ekološku ali i da se bude prihvaćeno da se energija iz gasa, kao ugljenično gorivo ipak prihvati kao „prelazno rešenje“.

On je rekao i da učesnici sastanka Evropskog saveta prošlog četvrtka nisu postigli dogovor o cenama energenata, a da očekuje da će većinsko mišljenje koje je preovladalo na sastanku biti objavljeno u formi stava EU do kraja ove godine, prenosi MTI.

- Broj onih koji se protive nuklearnoj energiji nije dovoljno veliki da formira manjinu koja može da blokira njenu upotrebu - izjavio je Orban.

Kao rezultat toga, mađarski premijer očekuje jasan stav EU koji će pokazati da zaštita klime nije moguća bez nuklearne energije i da iz tog razloga, kako je rekao, nuklearnu energiju treba rangirati kao održivu, zelenu energiju, navodi MTI.

„Proglašenje“ nuklearne energije kao zelene značilo bi da takva infrastruktura može da se kreditira iz fondova EU, kao i da velike investicione kuće neće imati problema da ulažu u nešto što formalni nije ekološki prihvatljivo.

Isti je slučaj i sa gasom, kao karbonskim gorivom, koje kao takvo ima svoje legalne ali i sve više etičke prepreke za finansiranje. Za razliku od nuklearki, gde su na suprotnim stranama,

Mađari će kod pitanja upotrebe gasa imati podršku Nemačke. Nemci gase svoje nuklearke i energetiku prebacuju na gas, sunce i vetar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike