Da li Srbiji preti energetska kriza zbog jake zime, visokih cena i nestašice gasa?

16.12.2021

06:33

0

Cena gasa na evropskom tržištu ponovo je, posle oktobarskog smirivanja, uzletela nebu pod oblake. Zašto je to tako i koliko to dotiče srpsku privredu i građane?

Da li Srbiji preti energetska kriza zbog jake zime, visokih cena i nestašice gasa?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Gas je ponovo u Evropi skup "kao zlato“, i jučerašnje trgovanje gasom za holandsko čvorište TTF je završeno sa rekordnom cenom od 128,73 evra po megavatčasu, ili više od 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara. Početkom oktobra, nakon pređašnjeg uzleta, cena gasa je pala na ispod 1.000 dolara, što znači da je za nepuna dva meseca porasla za 50 odsto.

Ovoliki skok najbolje ilustruje trenutnu energetsku krizu u Evropi, gde građanima i privredi rastu računi, a tamo gde su cene ograničene, kao u Engleskoj, masovno propadaju distributeri. Situacija je kritična a ni prognoze nisu nimalo optimistične.

Bankrot i poskupljenja

Britanska analitičarska firma "Kornvol insajt“ najavljuje da bi ionako papreni računi za energente u sledećoj godini mogli da porastu dodatnih 30 odsto, a još firmi da propadne, što distributera, što onih kojima su gas i struja potrebni da nešto proizvode, prenosi "Blumberg“. A samo je u Britaniji od septembara bankrotiralo 20 distributera, a veleprodajne cene od početka godine skočile tri do pet puta.

Srbiju, srećom, barem do kraja grejne sezone ne očekuju ovako neprijatna iznenađenja, kažu za 24sedam stručnjaci.

- Dobili smo produženje ugovora do maja a onda ćemo na proleće da sklopimo novi i do tada nema nikakvog razloga da gas poskupi ni za građane, ni za privredu. Kada se uvozna cena ne menja, neće ni prodajna cena „Srbijagasa“ za krajnje potrošače – siguran je Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije (GASAS).

Za razliku od električne energije, kod koje je proteklih meseci došlo do ozbiljnog poskupljenja za one srpske kompanije kojima je u tom periodu istekao ugovor (za građane cenu određuje država), kod gasa promene cene nema, kažu iz Privredne komore Srbije.

- Ne, nema poskupljenja i firme se na to ne žale. Ni ne očekujemo da će biti u skorije vreme – potvrdio je za 24sedam Dragan Stevanović, sekretar Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala u Privrednoj komori Srbije, koje pokriva brojne firme velike potrošače gasa.

Za krizu postoji "čarobno“ rešenje – Severni tok 2

Vojislav Vuletić smatra da se aktuelna energetska kriza neće rešiti i tržište i cene normalizovati dogod EU ne da sertifikat gasovodu "Severni tok 2“, projektu ruskog "Gasproma“ i nekoliko energetskih kompanija iz same Unije.

Screenhot: powernext.com
Cena fjučersa gasa na TTF čvorištu za isporuku narednog meseca

Iz nove nemačka vlade je ovih dana potvrđeno da je proces dodele dozvole suspendovan dok se firma "Saut strim 2“ sa sedištem u Švajcarskoj, ne uskladi sa energetskim propisima EU.

- To je apsolutno politička igra i geostrategija. Amerikanci rade sve što mogu da naštete Evropi, a ovo je sigurno najveća "igra" koja može da se napravi. Zbog toga sad njih 1.000 kubika košta 1.300 ili više dolara a nas košta 270. Samo oni koji slušaju "gde ne treba“ sada imaju problema, kao nova nemačka vlada koja je još u previranju i gde u parlamentu polovina govori "za“ a polovina "protiv“ gasovoda. Neki drugi u EU, kao recimo Mađari koji su s "Gaspromom“ nedavno sklopili ugovor na 15 godina, nemaju problema – kaže Vuletić.

Na primeru Nemačke, ističe Vuletić, vidi se sav besmisao trenutne političke situacije.

"Pa kome da prodaju?“

Gasprom je smanjio isporuke, za šta ga "prozivaju“ u Evropi i karakterišu to političkim pritiskom, ali to je zbog toga što je bilo manje narudžbina i ranije ugovorenih količina, objašnjava Vuletić.
- Kome oni da šalju kad niko ne traži. Sada traže ali nema dugoročnih ugovora i gas mogu da kupe samo na preskupom spot tržištu. Gasprom je zainteresovan, kao i svaki trgovac, da što više proda.

- Nemačka gasi svoje nuklearne elektrane i prelazi na gasne. A sada svoju privredu guše time što nema dovoljno gasa. A gasa ima na raspolaganju, da je Severni tok spreman i pun, ali ga politika koči. To neće da traje dugo, moraće da se pusti jer vidite kako se razvija zima i hladnoće će naterati da se nešto uradi – siguran je Vuletić.

A da pritisak "da se nešto uradi“ raste, pokazuju i sve jači glasovi iz Austrije.

- Severni tok 2 je evropski projekat i ne treba ga koristiti kao sredstvo za pritisak na Rusiju zbog situacije u Ukrajini. Gasovod nije samo u interesu Rusije, već će i Nemačka i Austrija takođe imati koristi od toga, zajedno sa drugim članicama Unije - izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer u intervjuu za nemački "Velt".

Rusi "pod sankcijama“ – Gasprom zarađuje kao nikad

Iako Rusija trpi evropske (i američke) sankcije još od kada je Moskva vratila Krim pod svoju upravu 2014. godine, to njenom energetskom divu "Gaspromu“ ne smeta da i u vreme energetske krize pravi rekordne profite.

Iako je imao manje isporuke (u oktobru čak za četvrtinu manje nego godinu dana ranije), "Gasprom“ je u periodu jul – septembar napravio neto prihod od sedam milijardi evra. Nije loše, s obzirom na to da je za isto vreme u 2020. godini imao manjak, izveštava Gardijan.

A kako i ne bi, kada je sa prosečne "Gaspromove“ cene za kupce u Evropi iz 2020. od 117 dolara za 1.000 metara ona danas skočila na više od 313 dolara. "Gasprom“ tako može da kalkuliše sa time koliko će gasa da isporuči spot tržištu (kupovina odmah, bez dugoročnijeg ugovora), već prema proceni da li će sebi time, na duži rok, naneti štetu eventualnim gubljenjem mušterija.

Karlos Tores Diaz, direktor konsultantske firme za gas "Rajstad enerdži“, kaže za Gardijan, da bi nezadovoljni kupci mogli da se brže okrenu "zelenim alternativama“, ako već ne mogu da nađu drugi izvor gasa. A njegova procena je da bi već podizanje ruskog izvoza za (samo) 20 odsto moglo da obori cene na evropskom tržištu čak za polovinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike