Gare s Jelice: Goran sa 200 moravki prkosi statistici

26.06.2021

13:43

0

Domaće svinje koje daju najviše mesa u Srbiji su pred istrebljenjem

Gare s Jelice: Goran sa 200 moravki prkosi statistici
Copyright RINA

Svinje moravke su autohtona sorta ovih predela a već godinama unazad nalazi ses pred istrebljenjem. Tek poneki proizvođač odlučuje se za ove crne životinje iako je njihovo meso uzuzetno kvalitetno i ukusno.

Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice, jedan je od retkih u ovom delu zapadne Srbije koji već pola decenije uzgaja moravke i tako „prkosi statitistici“.

Za mnogo mesa od svega po malo

Više mesa kod moravki nije slučajnost, jer su one nastale sredinom 19. veka u dolini Morave i to od domaće šumadinke, mangulice i uvezenog berkšira.

U formiranju rase učestovao je i uvozni jorkšir, da bi se dobila ranostasnija odnosno produktivnija i mesnatija svinja od tadašnje domaće. Primećeno je da moravke čak tri puta brže napreduje od ostalih rasa svinja, ali to očigledno nije dovoljno da ih ima više u Srbiji.

Na njegovom imanju od četiri hektara slobodno pase oko 200 grla svinja.

Poučen iskustvom iz detinjstva, Goran se odlučio na uzgoj ove skoro zaboravljene rase koja živi u potpunom skladu sa prirodom.

– Kada sam krenuo sa uzgajanjem svinja, nisam želeo da napravim nijedan korak a da ne budem siguran i zadovoljan u tom poslu. Sada naše svinje, dobijene ukrštanjem četiri genetske linije, širimo celom Srbijom. Zašto da Španija ima toliki izvoz i tolike milione svinja a mi ne možemo, kad imamo ove planinske vrleti pogodne za uzgajanje moravki – rekao je za Goran.

Najvažnije mu je da za svoju robu ima kupca, pa iako ova grana poljoprivrede nije u zavidnoj poziciji on uspeva da ostvari profit.

Bolje od izvikane” mangullice: Foto: RINA

Pročitajte još:

– Ova sorta svinja nije zahtevna za uzgoj. Hrane se isključivo žirom, korenjem i svime što nađu u prirodi, a da je za njih jestivo. Povremeno se dohranjuju, mahom ujutru i uveče. Moravke imaju to takozvano mramorisano meso koje podrazumeva red mesa, red masti. Veprovi mogu dostići oko 130, a svinje oko 120 kilograma. U kvalitetu mesa nema razlike, već ima samo u kvantitetu jer moravke daju do 10 odsto mesa više u odnosu na, recimo, mangulice – objašnjava Goran.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike