Preti nestanak najpopularnije sorte omiljenog voća! Nema im spasa, niko nije blizu rešenja

25.10.2023

23:35

0

Autor: M. Vu.

Usevi u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Australiji i Centralnoj Americi su ozbiljno pogođeni ovim gljivama koje se prenose u tlu

Preti nestanak najpopularnije sorte omiljenog voća! Nema im spasa, niko nije blizu rešenja
Banane - Copyright Pexels

Godišnje se pojede više od 100 milijardi banana, od čega čak 47 odsto čine sorte kojima preti nestanak.

Sorta banane „Kevendiš“ trenutno je na ivici izumiranja zbog posledica gljivičnog oboljenja poznatog kao panamska bolest. Usevi u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Australiji i Centralnoj Americi su ozbiljno pogođeni ovim gljivama koje se prenose u tlu, prenosi „Unilad“.

Bolest se još naziva i „uvenuće banane“ i posebno je razorna jer cilja na vaskularni sistem voća smanjujući količinu vode koja se uzima iz zemlje.

Istraživanja pokazuju da se svake godine pojede više od 100 milijardi banana, od čega je čak 47 odsto banana sorte Kevendiš. Ovo nije prvi put da je panamska bolest opustošila useve širom sveta, jer je soj T1 takođe ranije uništio vrstu banane pod nazivom „Gros Mišel“.

 

 

Džejms Dejl, profesor i šef programa biotehnologije banana na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu, objasnio je kako je „Gros Mišel“ bila glavna izvozna banana u prvoj polovini prošlog veka.

Tokom 1950-ih, ova bolest je zarazila sve plantaže, što je primoralo poljoprivrednike da pronađu novu sortu – „Kevendiš“. Ubrzo je postala popularna zbog svoje otpornosti na soj T1.

 

 


Usevi su trenutno zahvaćeni sojem T4 panamske bolesti, koji se širi mnogo sporije od prethodnih sojeva, pa Dejl veruje da će proći još 10 godina pre nego što banane „Kevendiš“ potpuno nestanu.

Novinar i autor knjige „Banana: Sudbina voća koje je promenilo svet“ Dan Kopel rekao je za „Insajder“ da trenutno niko nije ni blizu rešavanja problema.

 

 

 

 


„Odgovor će biti kraj monokulture. Rešenje je raznolikost“, smatra Kopel.

Iako smatra da je to kratkoročno rešenje, siguran je da je potrebna nova sorta voća otporna na bolesti, kao što se ranije desilo nakon nestanka sorte „Gros Mišel“, preneo je „Jutarnji list“.

„Dugoročno rešenje je masovna proizvodnja i prodaja više od jedne sorte banana. Što su genetski raznovrsnije, manje su podložne bolestima“, zaključuje Kopel.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike