Napredak iz dana u dan: Voće i povrće u Srbiji je veće zdravstvene ispravnosti svake godine

22.09.2023

13:00

0

Zbog teške godine proizvođači pribegli hlorpirifosu kao jedinom rešenju

Napredak iz dana u dan: Voće i povrće u Srbiji je veće zdravstvene ispravnosti svake godine
Voće i povrće - Copyright Profimedia

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Nebojša Momirović izjavio je danas da su, generalno posmatrano, u Srbiji voće, povrće i druge namirnice biljnog porekla veće zdravstvene ispravnosti i boljeg kvaliteta svake godine.

Komentarišući voće iz Srbije koje je vraćeno sa granice Hrvatske i Crne Gore zbog nedozvoljene količine pesticida, Momirović je za Tanjug rekao da je ove godine bila jako teška proizvodna sezona koju je prvo pratila velika količina padavina i hladno vreme, a onda toplotni udari, što je dovelo do situacije u kojoj biljne vaši predstavljaju veliki problem.

Zbog toga su, dodaje on, proizvođači pribegli hlorpirifosu kao jedinom rešenju.

Kada je reč o hlorpirifosu, Momirović kaže da on izaziva različite neurološke posledice, da loše utiče na reproduktivno zdravlje, dovodi do promena nasledne osnove i u tom prenatalnom periodu izaziva promenu u razvoju.

- Zaista je efikasan bio u kontroli ne samo lisnih i drugih biljnih vaši, nego i u kontroli larvi zemljišnih štetočina. Mi danas moramo da potražimo druge načine da koristimo biopesticide, biološku zaštitu i u tom konceptu biološke zaštite, većina proizvođača proizvodi kavlitetno, zdravstveno ispravno i bezbedno povrće - naveo je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike