Kreće novo cenkanje: Malinari traže tri evra za kilogram

14.06.2023

12:37

0

Autor: G.M.Š.

Proizvođači maline nakon prošlogodišnjeg debakla sa previsokom cenom zbog kojeg će trpeti ovogodišnji otkup, traže 50 odsto više od onog što se nudi

Kreće novo cenkanje: Malinari traže tri evra za kilogram
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpski malinari pred berbu traže minimum tri evra (oko 350 dinara) za kilogram „crvenog zlata“ a nudi im se samo 200, pa ćemo i u novu sezonu ući sa natezanjima a ni od prošle se nismo oporavili.

Asocijacija malinara Srbije imala je sastanak sa ministarkom poljoprivrede na kom su razgovarali o akontnoj ceni ovogodišnjeg roda i prilazima do malinjaka koji su uništeni u nevremenu.

- Pitali smo da li je moguće da neko izađe sa cenom od 200 dinara za rod 2023. godine. Ako se uzmu u obzir uslovi obrade u prošloj godini i uporedimo sa proizvodnjom u ovoj, imamo skuplju i težu proizvodnju za 30 posto zbog poskupljenja repromaterijala i energenata. Ono sto je realno i za nas i za otkupljivače je cena od tri evra sa tendencijom rasta zbog situacije u kojoj se nalazimo - rekao je za RINU Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Da li je cena od tri evra realna i za otkupljivače, videćemo ubrzo jer problemi koji su ostali posle prošlogodišnje trke sa cenama su ogromni. Tražene su i dobijanja visoke cene - u Mačvi je plaćano i 650 dinara za kilogram, u Kosjeriću 600, u Zapadnoj Srbiji negde i "samo 450"...

Međutim, potom zbog lagerovanja velikih količina maline od prošle godine hladnjačari su došli u veliki problem jer po tim otkupnim cenama nisu mogli da dobiju profit u izvozui koji je bio za treži nu manji nego godinu dana ranije.
Deo roda nije ni isplaćen, hladnjačari su pred bankrotom pa je Ministarstvo poljoprivrede pomoglo nuđenjem moratorijum na stare kreditne dugove kao i nove kredite za isplatu proizvođača.

Hoće li biti roda?

Osim što imaju problem sa cenom, malinare muči i kako naći radnike, ali više od svega loši vremenski uslovi. Nagađa se da će zbog stalnih kiša obrati i 30 odsto manje, a i kvalitet plodova je upitan.

Resorno ministarstvo raspisalo je i hitan nalog da se svi nekategorisani putni pravci do malinjaka urede kako bi proizvođači mogli što pre da uđu u svoje malinjake gde bi mogli da primene svoje agrotehničke mere i da obave berbu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike