Malinari se kunu u ovu sortu: Raste brže nego uobičajena, kupovinu finansira Minisarstvo poljoprivrede

04.06.2022

20:33

0

Specifično za ovaj tip maline jeste da nakon sadnje ove sadnice otprilike za nekih 10 nedelja

Malinari se kunu u ovu sortu: Raste brže nego uobičajena, kupovinu finansira Minisarstvo poljoprivrede
malina rina - Copyright Rina/Pixabay

Nakon što su drastično skočile cena i potražnja za srpskim crvenim zlatom, čini se kao da nikad više nije bilo priče o malinama.

Od ovog voća živi na stotine porodica u zapadnom delu Srbije već decenijama, ali dinar zarađen u malinogrojima nije lak ni beračima, ali ni vlasnicima parcela. Osim što svake godine nevreme obere deo plodova, veliki problem predstavlja sve manji rod iz godine u godinu.

Dobra cena je ono što najviše zanima malinare, ali dok srpska malina dođe do prodaje seljak prođe mnogo muka, jer zaraditi može samo ako ima šta da proda, pa je kvalitet zasada najvažniji.

RINA
 

 

Pojedini su to shvatili na vreme, pa su uložili sredstva i kupili nove sadnice koje su im stigle iz Holandije. Njihova inovacija je frigo sadnica, a zamrzavanje ovih biljaka osnovni je proces u sprečavanju njene dalje vegetacije i pripreme za adekvatnu plasteničku sadnju.

Po matematičkim proračunima distributera i iskustvima proizvođača crvenog zalata na području Srbije i regiona, frigo malina pored odličnog kvaliteta pokazala se i kao vrlo primamljiva kupcima, pa vrlo lako se obezbeđuje njen plasman.

- Sa ovakvom sadnicom pravite profitabilnu proizvodnju, ove dve sadnice daju dva kilograma roda, kada se to preračuna matematički, dolazi se do odličnog profita. Ona košta, nije jeftina, treba da se presadi u veću saksiju, treba supstrat, ali tako dobijate zdrav sadni materijal, bezvirusni, vrhunskog kvaliteta ploda koji ćete lako plasirati, po dobroj ceni i svakako učiniti vašu proizvodnju profitabilnom - rekao je Mile Radisavljević, distributer holandskih sadnica za područje Srbije i regiona.

RINA
 

Specifično za ovaj tip maline jeste da nakon sadnje ove sadnice otprilike za nekih 10 nedelja uzgajanja u plasteniku dolazi rod i to je velika prednost frigo sadnica u odnosu na zelene kontejnerske sadnice, recimo tulamina koji će posle nekoliko meseci dostići ovu visinu koju frigo sadnica ima sada, i kod njega rod dolazi tek naredne godine.

- Zamrzavanje služi da se biljka uspava preko zime i time se zaustavlja njena vegetacija, pupoljci ne rade i ne reaguju. U kasnu jesen kada već staje vegetacija i kada biljka počinje da odbacuje lišće, njega skidamo i lagano pripremamo sadnice za pakovanje, to podrazumeva dotok vode, ukidamo joj hranu, i tada mehaničkim putem dolazi do uspavljivanja i biljka se tada se ubacuje u komoru od +2 stepena, a nakon nekoliko sedmica na 0 stepeni i tako lagano dolazi do temperature do -1,8 stepeni - rekao je Mili Dizdarević, diplomirani inženjer agronomije.

RINA
 

Kupovinu bezvirusnog sadnog materijala od prošle godine subvencioniše i Ministarstvo poljoprivrede, pa je cena mnogo povoljnija i kvalitene sadnice dostupne svima, a težnju da se malinari konačno promene svoje zasade i na taj način ostvare veći profit izrazio je i ministar Branislav Nedimović, prilikom posete ovom kraju, navodeći da je ovo šansa za sve njih i da ne bi trebalo da je propuste.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike