Krediti hladnjačarima pred sezonu, ali tražiće se i druga rešenja

08.06.2023

09:26

0

Autor: 24sedam/RTS

Ministarka poljoprivrede najavila je nastavak razgovora sa malinarima i hladnjačarima jer dati krediti nisu potpuno rešenje problema

Krediti hladnjačarima pred sezonu, ali tražiće se i druga rešenja
Berba malina - Copyright RINA

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže za RTS da je pred novu sezonu razgovarala i sa primarnim proizvođačima maline, ali i hladnjačarima.

- Mislim da ćemo doći do nekog rešenja na obostrano zadovoljstvo - ističe ministarka, dodajući da je naredni sastanak u ponedeljak.

Ministarka kaže da je država što se maline i malinara tiče uradila puno stvari i da svi treba da budu zadovoljni.

- Već u januaru smo doneli moratorijum na postojeće kredite koji je produžen za 12 meseci. Nakon toga, pre nekoliko nedelja doneli smo zaključak na Vladi po kojem će Poštanska štedionica odobriti kredite za sve hladnjačare male i srednje koji imaju neprodatu robu prošlogodišnjeg roda mogu da koriste tu kreditnu liniju sa grejs periodom od šest meseci, otplatom od šest meseci, država će subvencionisati deo kamate - navodi Tanasković.

Oni su, dodaje, u obavezi da daju zalog na tu robu, inspekcija će im ići jednom mesečno u kontrolu i uslov da uzmu kredit je da se odmah izmiri dug prema primarnim proizvođačima.

- To je jako velika podrška pred novu otkupnu sezonu. Imali smo vrlo tešku situaciju u kojoj treba svi da znamo da od cene koja se prošle godine u otkupu kretala između 500 i 600 dinara, a onda pala cena izvozne maline mi smo došli u situaciju da ne možemo da prodamo robu – odnosno hladnjačari ne mogu da prodaju robu, jer ne mogu taj gubitak da podnesu u celosti - kaže Tanaskovićeva.

Ističe da im je država ovim pomogla ali i da svi u lancu treba da budu ozbiljni.

- Još jedanput molim sve koji koriste ovaj kredit da budu jako oprezni u smislu kontrole, da se sa tim ne igraju. Kontrole će biti konstantne, jednom mesečno i pratićemo svaki njihov korak do konačne prodaje te robe koja je na zalihama i koja je data banci u zalogu – naglašava resorna ministarka.

"Veći problem od cene pšenice je što nema tražnje"

Ministarka je juče razgovarala sa proizvođačima žitarica o otkupu pšenice. Ministarka kaže da je uglavnom cena problem u celom svetu.

- To su nama uvezene stvari sa kojima se svaka država bori, pa i mi. Kreće se 20 dinara i niže. Ono što je veći problem od same cene je što nema tražnje, znači potpuno je stala trgovina pšenicom i to je ono o čemu smo mi razgovarali. Tražimo modele kako da zapravo premostimo ovaj period, dok ne vidimo kako će se tržište odvijati - navodi Tanaskovićeva.

Ističe da je dogovoreno da se tokom naredne nedelje održi sastanak sa Udruženjem Žita Srbije, u kojem su naši najveći izvoznici.

- Da vidimo sa njima šta oni kažu i kakvi su njihovi predlozi za rešavanje ove situacije - kaže ministarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike