"Slalom" između rupa na beogradskim ulicama: Kako nadoknaditi štetu prilikom susreta sa "kraterom"?

25.10.2021

18:15

0

U slučaju materijalne štete, visina isplate zavisi od tipa, starosti i opšteg stanja vozila, kao i od same prirode oštećenja nastalih na vozilu, objašnjavaju za 24sedam u JP "Putevi Beograda"

"Slalom" između rupa na beogradskim ulicama: Kako nadoknaditi štetu prilikom susreta sa "kraterom"?
rupe na putu (1) - Copyright 24sedam/Luka Đorđija Talevski

"Udarne rupe” relativno su česta pojava na beogradskim putevima, uzroci su razni, a reporteri 24sedam istražili su na koji način građani kojima je oštećeno vozilo prilikom "susreta" sa rupom mogu da nadoknade štetu.

Naime, najčešća oštećenja kolovoza nastaju u toku zimskih perioda, a iako do početka zime ima još dva meseca, beogradske saobraćajnice već sada izgledaju "oronulo".

- Najviše rupa se pojavljuje u jesen i posle zime, zbog vode koja ispunjava pukotine u asfaltu. Kako bi se sprečila oštećenja, najbitnije je napraviti kvalitetan kolovoz. Kada je kolovoz kvalitetno i dobro urađen, da može da izdrži opterećenje, do pucanja i stvaranja udarnih rupa dolaziće znatno manje - objašnjava za 24sedam stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić.

Stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić, Printscreen/TV KCN
 

Rupe na prestoničkim ulicama uglavnom nisu jasno obeležene, a neke se pod određenim uglom čak i ne mogu videti, pa se često dešava da ih vozači kasno primete i onda dolazi do oštećenja vozila.

Svaki vozač je makar jednom imao bliski susret sa nekim “kraterom” na putu, i ukoliko je vozio propisno i bio snalažljiv, izvukao se samo sa manjim oštećenjem vozila.

Kako nadoknaditi štetu?

Kako su za 24sedam objasnili u JP "Putevi Beograda", građanin čije vozilo pretrpi oštećenje ima pravo na nadoknadu.

- U slučaju da građanin ošteti svoje vozilo usled upada u rupu na ulici, kako bi ostvario pravo na naknadu štete neophodno je da odmah obavesti MUP Srbije, kako bi službeno lice sačinilo zapisnik o izvršenom uviđaju saobraćajne nezgode, a koji je jedini relevantan dokaz da je oštećenje nastalo usled neodržavanja puta od strane upravljača puta - objasnili su za 24sedam u "Putevima Beograda".

24sedam/Luka Đorđija Talevski
 

Kako navode, zahtev za naknadu štete može podneti isključivo vlasnik vozila, i to neposredno na pisarnici JP "Putevi Beograda", u Ulici Žorža Klemanosa br. 19, radnim danima do 15.30, ili poštom na istu adresu.

Dokumentacija koju je potrebno podneti, uz zahtev za naknadu štete:

- Zapisnik o izvršenom uviđaju MUP-a

- Zapisnik o opisu i proceni oštećenja ovlašćenog osiguravajućeg društva

- Očitana saobraćajna dozvola i lična karta, kopija vozačke dozvole i kopija kartice tekućeg računa.

- Ukoliko je izvršena popravka vozila, računi o kupljenim delovima ili izvršenim uslugama na otklanjanju štete u skladu sa zapisnikom o proceni oštećenja vozila.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U slučaju materijalne štete, visina isplate zavisi od tipa, starosti i opšteg stanja vozila, kao i od same prirode oštećenja nastalih na vozilu.

- Ne postoji minimalna i maksimalna isplata naknade za materijalnu štetu. Zahtevi za naknadu materijalne štete se najčešće odnose na oštećenja pneumatika i felni, gde je iznos visine naknade štete od 10.000 do 15.000 dinara - objašnajvaju u "Putevima Beograd".

U toku 2020. godine podneta su ukupno 82 zahteva za naknadu materijalne štete, dok su od početka 2021. na ime naknade materijalne štete pristigla 83 zahteva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike