"Rekonstrukcija Kneza Miloša neophodna, a jedna stvar je sigurna - biće gužve"

23.09.2021

17:30 >> 06:50

0

Obnova ove saobraćajnice ponovo se našla u žiži javnosti, ali datum početka radova i dalje nije poznat

"Rekonstrukcija Kneza Miloša neophodna, a jedna stvar je sigurna - biće gužve"
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Dugonajavljivana obnova ulice Kneza Miloša ponovo se našla u žiži javnosti, kada je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno najavio rekonstrukciju ove saobraćajnice.

Pročitajte još

Međutim, datum početka radova i dalje nije poznat, te se u javnosti sve više govori da rekonstrukcija jedne od najstarijih beogradskih ulica, koja se nekada zvala Topčiderski drum jer je spajala Topčider sa centrom grada, neće početi u ovoj godini.

Kad god radovi počeli, jedna stvar je sigurna – Beograđane očekuju ogromne gužve u saobraćaju.

“Rekonstrukcija neophodna”

24sedam/Katarina Mihajlović

Kako je za 24sedam objasnio stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić, prilikom obnove Kneza Miloša saobraćaj je potrebno prilagoditi novim uslovima, kao i da je normalno da će se stvarati veće gužve.

– Rekonstrukcija Ulice kneza Miloša je neophodna. Gužva se ne može izbeći, jer će taj saobraćaj tada biti povećan u drugim ulicama. Nekad su saobraćajna rešenja nametnuta građevinskim okvirima i uslovima, te ne mogu da se reše na drugačiji način – objasnio je Vujanić.

Stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić, Printscreen/TV KCN

Kako dodaje, parcijalnim zatvaranjem ulice ništa se neće dobiti, jer će se gužve svakako stvarati.

– Mnogo je lakše i brže uraditi rekonstrukciju kada se zatvori kompletna ulica. Kada bi se zatvarao deo po deo, “agonija” bi trajala duže – rekao je Vujanić za 24sedam.

Odustaje se od izgradnje podzemne garaže?

Kako je Vesić nedavno istakao, prva ideja je bila da se ispod ulice gradi podzemna garaža, ali će se od toga, sva je prilika, odustati.

– Od ove ideje će se verovatno odustati, jer će se parking verovatno graditi na praznom placu pored Ministarstva spoljnih poslova. Posle rekonstrukcije ulica će konačno ličiti na Topčiderski drum, imaće svoje duple drvorede, biciklističku stazu, a više neće biti parkiranja – rekao je zamenik gradonačelnika.

Ulica kneza Miloša, 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako je dalje objasnio, nakon rekonstrukcije, fasade i zgrade će doći do izražaja jer će ovo biti prostor i za šetnju.

CLS: Treba razmotriti uvođenje tramvajskog i trolejbuskog koridora po sredini avenije

Tanjug/Sava Radovanović

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) podsetio je  da je 2016. godine najavljivana rekonstrukcija Ulice kneza Miloša, ali da, kako se navodi u saopštenju, “neće početi čak ni u toku naredne 2022. godine”.

Pročitajte još

– Centralnu gradsku aveniju treba rekonstruisati, ali na način na koji se to radi u svetu, da se ne zatvaraju sve trake istovremeno i da se unapredi saobraćajni profil. Smatramo da treba razmotriti uvođenje tramvajskog i trolejbuskog koridora po sredini avenije, ali i izgradnju podvožnjaka ispod Ulice kralja Milana – navodi se u saopštenju CLS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike