Snimci od kojih podilazi jeza: Bahati vozači divljaju gradom, ne mare za tuđe živote, a kamoli za kazne (VIDEO)

01.09.2021

09:29 >> 19:53

0

Autor: Jovana Vrećo

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, nasilnička vožnja se definiše kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaj

Snimci od kojih podilazi jeza: Bahati vozači divljaju gradom, ne mare za tuđe živote, a kamoli za kazne (VIDEO)
Profimedia

Nasilnička i bahata vožnja na beogradskim ulicama već duže vremena uzima maha, a na društvenim mrežama se objavljuju snimci od kojih podilazi jeza.

Upravo takav jedan video-snimak, maltene scena koju samo viđamo u filmovima, zabeležen je pre dva dana u Karađorđevoj ulici u Beogradu.

Na snimku se vidi automobil koji se kretao pri punoj brzini, zakucao u stubiće kraj kolovoza i potom prevrnuo na krov.

U tom trenutku, na pešačkom prelazu bio je muškarac koji je u poslednjem sekundu izbegao sigurnu smrt i pretrčao ulicu, jer gotovo je sigurno da u protivnom ne bi preživeo udarac automobila u punoj brzini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Bahatost bez granica

Takođe, pre samo nedelju dana, dva snimka koja su objavljena na Tviteru pokazala su da je bahatost pojedinih vozača na beogradskim ulicama ponovo uzela maha.

Na jednom snimku se vidi vozač koji proalzi dva puta kroz žuto, prelazi u suprotnu traku, nebezbedno pretiče, zatim vozi žutom trakom i sve to radi pri brzini od 120 km/h u samom centru prestonice.

Da pri bahatoj vožnji pojedinci ne mare ni za organe državnog reda, pokazuje drugi snimak. Naime, na njemu se vidi kako je vozač prvo projurio pored policajca koji je pokušao da ga zaustavi, a onda prošao i kroz crveno svetlo na semaforu, ne mareći za bezbednost ostalih.

Problem saznati identitet

Iako po zakonu ovi prekršaji spadaju u nasilničku vožnju, stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić za 24sedam svojevremeno je rekao da je najveći problem saznati indentitet ovih vozača, pa je samim tim i veoma teško, gotovo nemoguće, da budu kažnjeni.

Milan Vujanić Printscreen/TV KCN

– Da bi neko bio kažnjen, moraju da postoje najmanje tri elementa. Ko je počinio delo, gde i kada. Na osnovu snimaka teško je utvrditi ko je za volanom, kada i gde se prekršaj dogodio, pa je zato i policiji teško da procesuira bahate vozače – istakao je tada Vujanić.

On je podvukao da je svaka vožnja, koja je takva da ne uzima u obzir potencijalnu mogućnost da druge ljude povredi, tj. ona vožnja u kojoj se vozač ne obazire na tuđe živote – bezobzirna vožnja.

– Klasičan primer ovakve vožnje je kada onaj ko vozi, vozi na takav način da se vidi da ga uopšte ne interesuju eventualne posledice po druge i da se samo ponaša tako da on završi svoju vožnju. Bezobzirna vožnja je, na primer, uzastopni prolazak kroz nekoliko crvenih svetala, kao i vožnja brzinom koja je duplo veća od ograničenja – zaključio je Vujanić.

Šta se podrazumeva pod nasilničkom vožnjom?

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, nasilnička vožnja se definiše kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, a pod njom se upravo podrazumeva upravo i ovakva situacija kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja.

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

– kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta

– kretanje vozila na putu u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene

– upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2,00 mg/ml)

Profimedia

Kakve su kazne?

Kazna za nasilničku vožnju deli se, u zavisnosti od toga, da li je vozač izazvao ili nije izazvao udes.

Ukoliko vozač nije izazvao udes: – kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati, – zabrana vožnje u trajanju od najmanje devet meseci, – 15 kaznenih poena

Pročitajte još:

Ukoliko vozač jeste izazvao udes: – kazna zatvora od 45 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati, – zabrana vožnje u trajanju od najmanje deset meseci, – 17 kaznenih poena

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi