Usred noći je rešavao probleme i Beograđani su ga obožavali: Na današnji dan rođen je Branko Pešić

01.10.2021

05:45

0

Autor: Jovana Vrećo

Titulu prvog čoveka prestonice, odnosno predsednika Skupštine grada, nosio je celu deceniju

Usred noći je rešavao probleme i Beograđani su ga obožavali: Na današnji dan rođen je Branko Pešić
Copyright Wikipedia/ Stevan Kragujevic

Terazijski tunel, Mostarska petlja, Gazela, uređenje Ade Ciganlije, "Pinki", "Olimp", Muzej savremene umetnosti, ali i gradska radio-stanica Studio B, zatim BITEF i FEST možda nikada ne bi ni postojali da se na današnji dan, 1. oktobra 1922. godine, nije rodio vizionar Branko Pešić.

Rođen je u Zemunu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom je studije upisao na Beogradskom univerzitetu.

Posle Aprilskog rata, 1941. godine, i okupacije tadašnje Kraljevine Jugoslavije, napušta studije i donosi odluku da učestvuje u Narodnooslobodilačkom ratu. Na početku je radio u organizaciji sabotaža i diverzija u rodnom Zemunu, da bi kasnije pristupio partizanima i borio se na frontu u Bosni kao politički komesar bataljona, komande meta i komande vojnog područja.

U sastavu 12. vojvođanskog korpusa učestvovao je u borbama za oslobođenje Beograda i Zemuna oktobra 1944. godine.

Posle rata, završava Višu političku školu i obavlja razne državno-političke dužnosti. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima je Orden junaka socijalističkog rada.

Vizionar koga su voleli Beograđani

ATA images/Antonio Ahel/24sedam/Katarina Mihajlović/ Stevan Kragujević
 

Titulu prvog čoveka prestonice, odonosno predsednika Skupštine grada Beograda, nosio je celu deceniju, od 1964. do 1974. godine.

Tokom njegovog "gradonačelnikovanja" urađeno je mnogo toga, a na kraju drugog mandata uspešno je završena i izgradnja Palate "Beograđanka", zatim je započeta i izgradnja zapadne i istočne kapije Beograda, a u to vreme rodile su se ideje koje se danas, više od 40 godina kasnije, polako realizuju.

Reč je o planu koji podrazumeva spuštanja grada na reke (Beograd na vodi), kao i izgradnju železničkog čvora (Prokopa) i beogradskog metroa.

Za vreme socijalizma, Pešić je bio najduže prvi čovek prestonice i uživao je veliko poštovanje Beograđana.

Printscreen/ Google maps
 

Pešićevi savremenici su isticali da je radio danonoćno, kao i da je u prilog njegovoj požrtvovanosti svedočilo to što je usred noći znao da pozove telefonom direktore ili zaposlene ako bi se desilo da nestane struje ili ako ne rade ulične sijalice tamo kuda je prošao.

Ime Branka Pešića od 2004. godine nosi ulica u Zemunu u kojoj je živeo, kao i u Lazarevcu i Petrovičiću (Surčin)

Podsetimo, na sednici Skupštine grada Beograda, održanoj u junu, usvojena je izmena Odluke o podizanju spomenika Branku Pešiću, koja podrazumeva da se rad akademskog vajara Marka Kratohvila izmešta sa prvobitno usvojene lokacije na Masarikovom trgu na novu, gde će biti vidljivija i bolje uklopljena u postojeću arhitekturu i ambijent starog jezgra Zemuna.

Facebook/ Goran Vesić
 

Bronzani reljef sa njegovim likom nalazi se u Saobraćajno-tehničkoj školi ”Zemun”, koja se do 1992. zvala Autosaobraćajni školski centar ”Branko Pešić”, a po omiljenom gradonačelniku od 1996. ime je nosila i jedna od mesnih zajednica u Zemunu.

Povodom 30-godišnjice njegove smrti, na fasadu Osnovne škole “Branko Pešić” u Svetotrojičinoj ulici 2016. postavljena je bela mermerna spomen-ploča sa Pešićevim likom u reljefu izlivenim u bronzi.

Takođe, potomci Branka Pešića zaveštali su Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ”Adligat” bogatu zbirku predmeta kojima se on služio i koju je tokom svog života dobio od slavnih gostiju srpske prestonice za legat, u okviru Muzeja srpske književnosti na Banjici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike