Ko su gradonačelnici u čiju čast će biti podignuta spomen-obeležja

30.09.2020

18:02 >> 14:26

0

Skupština grada Beograda odlučila da podigne spomen-obeležja Branku Pešiću, Milošu Savčiću i Vladi Iliću

Ko su gradonačelnici u čiju čast će biti podignuta spomen-obeležja
Copyright Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Skupština grada Beograda donela je odluku da se oduži trojici gradonačelnika koji su obeležili 20. vek time što će im biti podignuta spomen-obeležja. U pitanju su Branko Pešić, u toku čijeg mandata je Beograd postao savremena svetska metropola, zatim Miloš Savčić koji je rešio veliki broj problema Beograđana i investirao u mnoge privredne objekte širom zemlje, kao i Vlada Ilić, u toku čijeg upravljanja gradom su izgrađeni Zoološki vrt i Beogradski sajam.

Vlada Ilić

Wikipedia

Vlada Ilić je bio gradonačelnik Beograda od 1935. do 1939. godine. U vreme njegovog mandata počela je izgradnja Hrama Svetog Save, kao i visećeg mosta na Savi – „Most kralja Aleksandra Karađorđevića”, na čijim se stubovima i danas nalazi Brankov most. Izgrađen je Beogradski sajam, otvoren je Zoološki vrt i sagrađeno je više desetina zgrada u javnoj upotrebi, kao što su škole i bolnice. Nakon Drugog svetskog rata je osuđen od strane novih vlasti, imovina mu je oduzeta i nacionalizovana, a u zatvoru je proveo skoro sedam godina.  Kraj svog života, 1952. godine, dočekao je u teškoj nemaštini. Predviđena lokacija za podizanje Ilićevog spomenika je između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelosove i Knez Miletine.

Miloš Savčić

Wikipedia

Miloš Savčić funkciju gradonačelnika obavljao je od 1929. do 1930. godine. Važio je za jednog od najbogatijih Evropljana u međuratnom periodu. U toku svoje karijere bio je i ministar građevine Kraljevine Jugoslavije, rukovodilac i investitor brojnih privrednih objekata širom Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, kao i osnivač prvog srpskog osiguravajućeg društva. Investirao je izgradnju kompleksa „Dedinje” i neparne strane Knez Mihailove ulice, a za svoj izuzetni doprinos razvoju zemlje dobio je niz ordenja i priznanja. Spomenik njemu nalaziće se na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.

Branko Pešić

Wikipedia/ Stevan Kragujevic

Čuveni Branko Pešić je bio na funkciji gradonačelnika Beograda čitavu deceniju, od 1964. do 1974. godine. U toku njegovog mandata izgrađeni su Most Gazela, „Beograđanka“, Mostarska petlja, auto-put kroz Beograd, Terazijski tunel, a osnovane su i brojne kulturne manifestacije poput FEST-a i BITEF-a. U toku njegovog upravljanja gradom rodile su se ideje koje se tek danas realizuju, poput spuštanja Beograda na reke, zatim izgradnje železničkog čvora – „Prokop“, kao i plan o izgradnji Beogradskog metroa. Kako je najavljeno, spomenik Branku Pešiću nalaziće se ispred zgrade Gradske opštine Zemun, na Masarikovom trgu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike