Legat oca Beograđanke u Adligatu

06.12.2020

09:59 >> 13:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni arhitekta Branko Pešić bio je poznat i kao kum Hrama Svetog Save

Legat oca Beograđanke u Adligatu
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Legat jednog od najznačajnijih arhitekata srpske istorije, univerzitetskog profesora i projektanta mnogih značajnih objekata u Beogradu i u svetu, Branka Pešića (1921-2006), uskoro će biti formiran u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Supruga pokojnog arhitekte Milena Pešić i predsednik Adligata Viktor Lazić potpisali su ugovor o poklonu kojim se ovom udruženju poklanja Legat arhitekte Branka Pešića, u kojem će se čuvati knjige iz njegove lične biblioteke, značajna foto-dokumentacija, lični predmeti kao i dragoceni arhivski materijali, među kojima su svakako najznačajniji oni vezani za izgradnju Novog Beograda, Beograđanke i Hrama Svetog Save. Pešić je bio projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda (1947-1951), kao i profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu (1951-1986).

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Dva najznačajnija simbola Beograda projektovao je upravo Pešić, pa je postao poznat kao „otac Beograđanke i kum Hrama Svetog Save“.

– Branko Pešić je velikan srpske arhitekture. Na mnogobrojnim konkursima dobio je više od dvadeset nagrada, realizovao je oko stotinak projekata. Beograđanka i Hram Svetog Save su njegova remek-dela, ali su među njegovim ostvarenjima i tridesetak crkava i konaka širom bivše Jugoslavije, od kojih su neka rešenja pravi biseri arhitekture. Realizovao je i više od sedamdeset paviljona jugoslovenskih izložbi u inostranstvu, od Pariza i Kaira, preko Moskve, Pekinga i Dubajia do Sao Paula, Njujorka i San Franciska – kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Najvišu građevinu na Balkanu, Palatu Beograd, visine sto metara, ukupne površine 40.000 kvadrata, Pešić je uradio na divljenje i struke i javnosti. U izgradnji Beograđanke učestvovalo je 74 preduzeća sa oko deset hiljada radnika, od kojih niko nije nastradao, niti se povredio uprkos visini zgrade.

Foto; 24sedam/ Goran Sivački

Još veći i komplikovaniji poduhvat predstavljao je nastavak gradnje Hrama Svetog Save, jedne od najvećih crkava na svetu (samo je površina prizemlja 3.255 kvadrata), pedeset godina posle započetih radova, na poziv patrijarha Germana.

Pored ogromnog stručnog angažovanja, Pešić je našao vremena za sakupljanje sredstava za dalju izgradnju hrama. U tom cilju je održao mnogobrojna predavanja i izložbe u zemlji i širom sveta, od Australije do Velike Britanije.

PROČITAJTE JOŠ: Novi dom za Istorijski muzej Srbije – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike