Menjaju se nazivi ulica u Beogradu: Krasiće ih imena ličnosti koje su ostavile dubok trag u srpskoj i svetskoj istoriji!

13.04.2023

21:00

0

Deo Dalmatinske ulice će poneti ime Vladete Jerotića, dok Gospićka postaje Ulica Ivana Stojanovića

Menjaju se nazivi ulica u Beogradu: Krasiće ih imena ličnosti koje su ostavile dubok trag u srpskoj i svetskoj istoriji!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/Wikipedia/Youtube/Hram tv

Beograd, kao moderna evropska metropola i grad sa dugačkom i burnom "biografijom", svake godine se na neki način oduži ličnostima koje su ostavile dubok i neizbrisiv trag u srpskoj i svetskoj istoriji.

Tim povodom odbornici Skupštine grada Beograda su na poslednjoj sednici doneli odluku da dve ulice u prestonici dobiju nove nazive.

Tako će deo Dalmatinske ulice poneti ime Vladete Jerotića, uglednog srpskog neuropsihijatra, psihoterapeuta i filozofa, ali i književnika i akademika SANU. Reč je o delu ulice između Takovske i Džordža Vašingtona, na teritoriji opštine Stari grad.

Novi naziv dobiće i Gospićka ulica na Zvezdari, koja će poneti ime Ivana Stojanovića.

Ljubav prema vrednostima pravoslavlja i patriotizma

Vladeta Jerotić rođen je kao sin jedinac u činovničkoj porodici u Beogradu 2. avgusta 1924. godine.

Nakon završene osnovne škole upisao je Drugu mušku gimnaziju, gde je najradije slušao predavanja iz istorije i teologije. Ljubav prema vrednostima pravoslavlja i patriotizma, utemeljena u porodici, nadograđivana kroz školovanje i književnost kojom je bogatio svoj mladalački duh, kod Jerotića se zadržala do kraja života.

Printscreen/YouTube/Televizija Hram
Vladeta Jerotić

Školovanje je nastavio na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Specijalizirao je neuropsihijatriju 1957. godine, a potom u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju 1958-1961. godine.

Radeći na razvoju psihoterapije u Srbiji, gotovo 20 godina bio je načelnik Psihoterapeutskog odeljenja. Tu je stekao veliko iskustvo u radu sa pacijentima i postao primarijus. Interesovanje koje je prelazilo okvire medicine i hranilo istraživački duh Jerotića je odvelo iz psihijatrije i psihoterapije u kulturnu antropologiju.

Njegova interesovanja za oblasti religije, psihoterapije, sociologije, socijalne psihijatrije, filozofije i psihijatrije iznedrila su preko 70 knjiga i nekoliko stotina naučnih članaka. Pored mnogobrojne publicističke delatnosti, održao je čitav niz predavanja širom Jugoslavije i Srbije. Dubina i širina misli profesora Jerotića najbolje se može sagledati u tom obimu i okviru javnih nastupa u kojima je kao duhovni svetionik ukazivao na put i prosvećivao svoje slušaoce šireći ideje tolerancije, razumevanja, ljubavi i obrazovanja na temeljima moralnih načela.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1994, a za redovnog 2000. godine. Bio je član Udruženja književnika Srbije i redovni član Akademije medicinskih nauka. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj naučni rad i društveni doprinos. Preminuo je u 94. godini, 4. septembra 2018. godine u Beogradu.

Ko je bio Ivan Stojanović?

Reč je o rimokatoličkom svešteniku i jednom od najpoznatijih dubrovačkih Srba katolika koji je živeo u 19. veku. Suprotstavljao se austrijskoj hrvatizaciji Dubrovčana. 

Vikipedija
 

U njegovoj knjizi "Dubrovačka književnost" (1900) jasno je isticao da su Dubrovčani bili po veri rimokatolici, ali po jeziku i po poreklu Srbi. Do toga je došao istražujući dubrovačke arhive.

Mnogo je učinio za dubrovačku srpsku omladinu, koja ga je uzdizala.

Kada je Dubrovačka srpska akademska omladina nameravala da 17. decembra 1900. godine svečano obeleži njegovu sedamdesetogodišnjicu života, objavljujući i njegovo vredno delo "Dubrovačka književnost", pretekla ih je Ivanova smrt. Tako mu je, igrom sudbine, umesto slavlja priređeno tužno opelo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike