Obnova Muzeja grada Beograda moguća već na leto? Zdanje u Resavskoj će postati najveća srpska kulturna ustanova (FOTO)

12.04.2023

08:10

0

Sama zgrada će imati suteren, prizemlje, dva sprata i povučeni sprat

Obnova Muzeja grada Beograda moguća već na leto? Zdanje u Resavskoj će postati najveća srpska kulturna ustanova (FOTO)
Budući izgled Muzeja grada Beograda - Copyright Beoinfo

Na treći tender za rekonstrukciju zgrade Muzeja grada Beograda, koja se nalazi u Resavskoj ulici, prijavile su se tri kompanije - "SMB gradnja", "Energoprojekt" i "VD Konkord vest".

Njihove ponude pristigle su na tender za izbor izvođača rekonstrukcije zdanja arhitekte Dimitrija T. Leka iz 1899. i sve tri su u okviru procenjene vrednosti javne nabavke od 4,241 milijardu dinara bez PDV-a, oko 36 miliona evra, raspisane u februaru ove godine.

Ukoliko ovaj tender prođe kako treba, kako je za "Politiku" rekao gradski sekretar za investicije, Luka Petrović, obnova Muzeja grada Beograda bi trebalo da počne u junu ili julu. 

Beoinfo
 

- Ponuda "SMB gradnje" iz Subotice bila je najpovoljnija 4,236 milijardi dinara, "Energoprojekt" je konkurisao sa 4,239 milijardi dinara, a "VD Konkord vest" sa 4,240 milijardi dinara bez PDV-a. Do kraja ove nedelje trebalo bi da znamo da li su ponude ispravne i da li najpovoljnija ispunjava sve uslove kako bi kompanija koja ju je dala i dobila posao - istakao je Petrović.

Ko god da bude izvođač, on će obnavljati zgradu u Resavskoj prema rešenju arhitekata Jelene i Gorana Vojvodića i Jovane Grujevske koji su pre sedam godina pobedili na arhitektonskom konkursu za obnovu zdanja na uglu Resavske i Nemanjine ulice.

"Rekonstrukcijom će postati najveći srpski muzej"

Beoinfo
 

Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija Muzeja grada Beograda neophodna je zbog prilagođavanja prostora novoj nameni. To znači da je prvi sprat planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj ulici, dok je predviđeno da se u delu prema Nemanjinoj nalazi depo muzejskih i studijskih zbirki.

Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

Beoinfo
 

Takođe, u planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. 

Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

Gradske vlasti su ranije istakle da će ovaj muzej biti najveći srpski muzej na skoro 18.000 metara kvadratnih, veći i od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, odnosno "kao četvrtina Luvra". 

Sama zgrada će imati suteren, prizemlje, dva sprata i povučeni sprat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike