Sednica Skupštine grada Beograda: Najbitnije odluke - naplata karata javnog prevoza i raskid ugovora sa Kentkartom

13.04.2023

08:20 >> 14:46

0

Gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je odbornicima kako je očekivao da će brzo doći do rešenja sa Kentkartom, ali da se to nije desilo

Sednica Skupštine grada Beograda: Najbitnije odluke - naplata karata javnog prevoza i raskid ugovora sa Kentkartom
Skupština grada Beograda - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a na dnevnom redu se nalazi ukupno 28 tačaka, među kojima je najbitniji predlog raskidanja ugovora u oblasti sistema naplate karata i upravljanja vozilima gradskog saobraćajnog preduzeća.

Jedna od tačaka je predlog rešenja o davanju saglasnosti Sekretarijatu za javni prevoz da, zbog javnog interesa, jednostrano raskine ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa turskom firmom "Kentkart" u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je odbornicima kako je očekivao da će brzo doći do rešenja sa Kentkartom, ali da se to nije desilo.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

- Cenovnik javnog prevoza je još uvek u radnoj verziji, zbog čega su moguće promene. Želeo bih javnost da obavestim, kada cene postanu zvanične, tada će se znati koliko će biti pojeftinjenje karata, koji će biti tarifni sistem. Sve ono što su slušali poslednjih dana, imaće jednu sublimiranu celinu. Sve su ovo do sada bile radne verzije moje i ljudi koji vode grad. Znate da smo dali saglasnost za sporazumni raskid ugovor, nažalost, ali ja mislim na sreću. Naš stav bio je da je neophodno da naplata i kontrola karata pređe u ruke grada i da je potpuno nelogično da neko drugi naplaćuje karte i da nam šalje pare, a mi im vraćamo. Očekivao sam da ćemo brzo da se dogovorimo, a to se odugovlačilo. Delovalo je da ćemo se dogovoriti, neću nikoga da optužujem iz prethodnih uprava jer ni sam nisam znao o čemu se radi. Sistem je lažan, sve što je potpisano 2011. godine do danas rađeno je na štetu grada - istakao je gradonačelnik.

Dodao je i da je sam poverovao da će, što se penala tiče, u pitanju biti višemilionska odšteta.

- Ali onda smo došli da od tih četiri ili pet miliona evra koje primaju od nas, prijavljuju prihod od 100.000 evra. Pa malo bolji restoran u Beogradu ima prihod veći od toga - izjavio je gradonačelnik.

Nekoliko bitnih odluka pred odbornicima

Pred odbornicima će se naći i Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda, Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, kao i Predlog autentičnog tumačenja postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda, odnosno na kojima Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja.

Odbornici će se izjašnjavati i o Predlogu plana generalne regulacije za područje gradske opštine Palilula van obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, zatim o Predlogu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe, te o Predlogu plana detaljne regulacije za izgradnju toplovoda radi povezivanja distributivnih toplovodnih područja TO "Cerak" i TO "Miljakovac".

Takođe, predloženo je i nekoliko tačaka kojima se dodeljuju novi nazivi ulica u Starom gradu i na Zvezdari. Predloženo je da deo Dalmatinske ulice, od Takovske do Džordža Vašingtona, promeni naziv u Ulicu Vladete Jerotića, kao i da se Gospićkoj ulici promeni naziv u Ulicu Ivana Stojanovića, jednog od najpoznatijih dubrovačkih Srba.

Na dnevnom redu je i Informacija o potrebi osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje intermodalnim terminalom i logističkim centrom u Beogradu "Logistički centri Srbije".

Odbornici će raspravljati o izmeni i dopuni odluka o promeni osnivačkog akta JVP-a "Beogradvode" i JKP-a "Zelenilo – Beograd", Izveštaju o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2022. godinu, te o Izveštaju o radu Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda za 2022. godinu.

Na dnevnom redu sednice naći će se i Izveštaj o radu ombudsmana Grada Beograda, kao i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje Grada Beograda za prethodnu godinu, dodaje se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike