Kada će se Kineski tržni centar dići iz pepela? Na stolu je nekoliko opcija, a samo je jedna moguća (FOTO)

07.03.2022

08:21

1

Dolaskom na zgarište, reporteri 24sedam zatekli su do temelja izgorele lokale, instalacije koje vise sa plafona, razbijena stakla od nekadašnjih trgovinskih radnji...

Kada će se Kineski tržni centar dići iz pepela? Na stolu je nekoliko opcija, a samo je jedna moguća (FOTO)
kineski tržni centar 24sedam goran sivački (15) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sedam meseci je prošlo od stravičnog požara koji je progutao unutrašnjost Kineskog tržnog centra u Bloku 70, a od vatrene stihije je ostao samo garež, uništeni lokali i nada da će isti u skorije vreme biti vraćeni u život. 

Dolaskom na zgarište, reporteri 24sedam zatekli su do temelja izgorele lokale, instalacije koje vise sa plafona, razbijena stakla od nekadašnjih trgovinskih radnji, izvaljena vrata istih, kao i miris vatrene stihije koji se i dalje oseća unutar Kineskog tržnog centra. 

Pored uništenih radnji, pod nekadašnje robne kuće prekriven je garežom i pepelom, a kada se popnete na prvi sprat situacija je još apokaliptičnija. 

Naime, krov tržnog centra je totalno uništen, staklo i staklena vuna rasuti su po podu, ograda stepeništa koje vode do prvog sprata je iščupana, a donja površina objekta nakrivljena ka dole. 

Od mesta gde se nekada nalazio ugostiteljski objekat, danas su "preživele" samo dve stolice okrenute ga izgorelom šanku. Čak su u jednom prodajnom lokalu izgorela i dečija kolica. 

Osim dečijih kolica, vatrenu stihiju "preživele" su i nekoliko pari patika, jedan šlem, i par postera koji se nalaze na zidovi izgorelih radnji.

Kinezima kiša i sneg kvasi robu, jer nemaju krov!

Kako je za 24sedam rekao Rade Miljević, obezbeđenje Kineskog tržnog centra, Kinezi su uspeli koliko-toliko da obnove lokale koji se nalaze na obodu šoping mola, ali im problem stvaraju padavine, jer krov nemaju!

24sedam/Goran Sivački
 

- Njima cela roba bude mokra kada pada kiša ili sneg, jer je krov izgoreo u onom stravičnom požaru. Mnogi su pokušavali da ih premeste na neku drugu lokaciju, ali ipak je ovaj tržni centar institucija. Čim neko pomene Blok 70, zna se da misli na Kineze - navode Miljević.

Po njegovom mišljenju, novac je trebalo dati Kinezima, kroz kiriju, i oni bi, kako dodaje, ceo prodajni objekat sredili za mesec, dva dana. 

- Razgovarao sam i sa Kinezima i sa vlasnicima lokala, i oni su za to da ostanu u Bloku 70. Takođe, Kinezi kojima je roba izgorela u lokalima jedno vreme su prodavali stvari na ulici, pa smo im nedavno instalirali kontejnere ispred tržnog centra, gde će privremeno biti do 1. aprila. Nažalost, baš se muče - ističe Miljević. 

Renoviranje jednog lokala košta čak 10.000 evra

Kada je reč o rekonstrukciji Kineskog tržnog centra, tačan datum još uvek nije poznat, a kako je za 24sedam naveo dežurni radnik ovog prodajnog objekta, koji je želeo da ostane anoniman, na stolu se nalaze nekoliko opcija.  

- Vlasnici izgorelih lokala pretežno su Srbi, te još uvek ostaje da se vidi kada će početi i kako će izgledati rekonstrukcija. Na stolu je bilo nekoliko opcija, ali jedina moguća jeste da Kinezi plate rekonstrukciju, pa da im se to odbija od kirije. Prema nekim saznanjima, renoviranje jednog lokala trebalo bi da košta oko 10.000 evra, a njih je čak 180 - rekao je on za 24sedam

Prisećajući se stravičnog požara, naš sagovornik kaže da tu noć nije radio, već da je dosao sutradan. 

- Vidite i sami kako je sve propalo, ovaj objekat u kom dežuram još je i u redu za razliku od onih koji su do temelja izgoreli - kaže dežurni radnik. 

Podsetimo, sredinom avgusta 2021. godine vatrena stihija je progutala unutrašnjost Kineskog tržnog centra, kao i kompletni prvi sprat. Požar je posle nešto više od sedam sati ugasilo 127 vatrogasaca sa više od 50 vozila.  

U ovoj nesreći, na sreću, nije bilo teže povređenih, osim jednog vatrogasca koji je pretrpeo lakše povrede.

Tržni centar počeo da se gradi 2004.

24sedam/Goran Sivački
 

Iako je gradnja detaljnim planom planirana još 1991, tržni centar počeo je da se gradi 1. jula 2004. godine. Radove je izvodila građevinska firma "Mir inžinjering", sa mnogobrojnim podizvođačima, dok je fasadu i krov uradila slovenačka firma "Armat", koja je u Srbiji osim ovog objekta radila i protivpožarne fasadne obloge u punionici "Voda Voda" u banji Vrujci.

Tržni centar ima četiri sprata, a na 10.000 metara kvadratnih nalazi se 200 poslovnih jedinica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike