Požari kakve Beograd ne pamti: Kineski tržni centri izgoreli do temelja, a jedna stvar je bila kobna

03.12.2021

19:00

0

Prema rečima Dejana Bojovića iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, Sektor za vanredne situacija se bavi kontrolom protivpožarne zaštite

Požari kakve Beograd ne pamti: Kineski tržni centri izgoreli do temelja, a jedna stvar je bila kobna
pozar kineski tržni centar blok 70 - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Požar koji je do temelja sravnio kinesku robnu kuću u Obrenovcu, građane Beograda podsetio je na istu stravičnu tragediju, koja se dogodila u avgustu, a kada je vatrena stihija ugljenisala tržni centar u Bloku 70.

Za kratak vremenski period došlo je do dva velika požara, kakve Beograđani skoro i da ne pamte, a u javnosti se provuklo i pitanje da li je razlog ovih požara upravo što se u tim prodajnim objektima nalazila "škart" roba. 

Građani se pitaju i da li su oba kineska tržna centra imala protivpožarnu zaštitu, kao i da li su se sami vlasnici lokala pridržavali svih propisa protivpožarnog sistema i da li su ispoštovali propisane mere.

Dejan Bojović, Printscreen/YouTube/GlasJavnosti
 

Prema rečima Dejana Bojovića iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, Sektor za vanredne situacija se bavi kontrolom protivpožarne zaštite.

- Takođe, sastavni deo u projektovanju zgrada je protivpožarna zaštita. Tu imamo različite sisteme, poput šprinklera koji postoje u garažama. Zatim, imamo i protivpožarne aparate, koje viđate po zgradama, ili hidrantske mreže. Tu spadaju i javljači požara koji iziskuju da postoje određena vrata, naročito u objektima javne namene, koja moraju da budu zatvorena između 30 do 60 minuta, pa nekad čak i duže. Ona služe kao zaštita od širenja požara i ta vrata moraju postojati na svakom spratu - objašnjava Bojović za 24sedam

Kada je reč o tržnim centrima i protivpožarnim sistemima, naš sagovornik kaže da je njih potrebno kontrolisati na svakih šest meseci. 

24sedam/Ljubica Stanković
 

- Hidrantska mreža se kontroliše na svakih šest meseci i to obavljaju vatrogasna društva, dok drugi sistemi idu kroz sistem upotrebne dozvole, ali se oni kontrolišu na svakih godinu dana, kao i liftovi. S druge strane, s obzirom da su to javni objekti, oni bi trebalo da imaju protivpožarnu zaštitu u smislu pregrada između lokala - navodi naš sagovornik.

Bojović potvrđuje da širenju požara doprinosi "škart" roba, ali kako ističe, tu nailazimo na drugi problem.

- Drugi problem predstavlja kvalitet materijala koji je dozvoljen da se uveze u Srbiju. U koju kategoriju materijala, koji su se nalazili u tim tržnim centrima, spadaju opasne, zapaljive stvari, poput plastičnih igračaka - zaključuje naš sagovornik. 

Kada je reč o kineskom tržnom centru u Bloku 70, Komisija za procenu štete je izlazila na teren nekoliko puta, ali vlasnici lokala još nisu dobili nikakva rešenja. Trenutno je za njih, pošto se bliži zima, najvažnije da se sanira krov, jer je potpuno uništen.

Govoreći o slobodnoj proceni štete, Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije nedavno je za 24sedam rekao da je ona ogromna. 

– Ukoliko se šteta računa samo u lokalima, moja procena je onda oko 10 miliona evra, a ako dodate i uništenu robu na to, sigurno cifra ide i preko 20, 30 miliona evra – kazao je Rodić.

Uzrok požara u Bloku 70 i dalje nepoznat

Kako su za 24sedam rekli u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, predistražni postupak još uvek nije okončan.

- Policijskim službenicima je izdat nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja o uzroku izbijanja požara u Bloku 70, te je od strane postupajućeg zamenik javnog tužioca urgirano da u što kraćem roku dostave izveštaj o postupku - naveli su za 24sedam u tužilaštvu.

Oba tržna centra izgorela do temelja 

MUP
 

Podsetimo, prodajni objekat na Novom Beogradu zapalio se početkom avgusta ovde godine. Požar je gasilo 127 pripadnika vatrogasno-spasilačke službe sa više od 50 vozila.

Komandant vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović je tada izjavio da je to jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela u delo.

U ovoj nesreći, na sreću, nije bilo teže povređenih, osim jednog vatrogasca koji je pretrpeo lakše povrede.

Kada je reč o požaru koji se dogodio u Obrenovcu, na terenu je bilo 55 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vozila. Za dve žene i dalje se traga, a u ovoj nesreći povređeno je šest osoba. 

Takođe, na gašenju su bili angažovani pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Obrenovca, Surčina, Batajnice, Železnika, Košutnjaka, Zvezdare i Zemuna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike