Prve procene razarajućeg požara u kineskom tržnom centru: Šteta od preko 20 miliona evra!

14.08.2021

16:50 >> 09:14

0

Prema rečima Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije, vlasnik tog prostora nije Grad Beograd, već privatnik, te je potrebno da se utvrdi da li je objekat

Prve procene razarajućeg požara u kineskom tržnom centru: Šteta od preko 20 miliona evra!
blok 70 dan posle požar kinezi - Copyright 24sedam/Danilo Krša

“Ukoliko se šteta računa samo u lokalima, moja procena je onda oko 10 miliona evra, a ako na to dodate i uništenu robu, cifra sigurno ide i preko 20, 30 miliona”, rekao je za 24sedam Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, povodom nesreće koja je načinjena u kineskom tržnom centru, nakon požara koji je izbio juče oko sedam sati.

24sedam/Danilo Krša

Detaljna istraga bi trebalo da pokaže da li su u vreme kada je izgrađen kineski tržni centar ispoštovane sve procedure za dobijanje protivpožarne dozvole, kao i da li su se sami vlasnici lokala pridržavali svih propisa protivpožarnog sistema i da li su ispoštovali propisane mere.

Prema rečima Rodića, vlasnik kineskog tržnog centra nije Grad Beograd, već privatnik, te je potrebno da se utvrdi da li je objekat imao upotrebnu namenu, kao i protivpožarnu zaštitu.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, Printscreen/YouTube

– Pitanje je da li je taj restoran što se zapalio imao protivpožarnu zaštitu, ali i kakve su instalacije bile unutar njega. Saznao sam da nisu radili protivpožarni detektori, jer da jesu, vatrogasci bi ranije intervenisali i šteta ne bi bila ovolika – kaže on za 24sedam.

Rodić dodaje i da je pitanje da li je bilo ko kontrolisao instalacije i druge propise koje je potrebno ispuniti pre nego što se prodajni objekat sagradi.

24sedam/Danilo Krša

– U tržnom centru je svaki dan bila i velika fluktuacija ljudi, većina nije vodila računa ni o čemu. Oni su napravili magacin od krova, što je protivzakono, baš zbog ovakvih stvari, gde su skladištili svu robu, tekstil, koji je lakozapaljiv i koji ispušta otrovne materije. U pitanju je nebriga i nepoštovanje zakona – ističe naš sagovornik.

Kada je reč o azijskoj robi koja je izgorela, on kaže da najverovatnije nije osigurana, jer se ona, kako dodaje, vodi kao “skart”, zbog čega je trgovci prodaju po niskim cenama.

24sedam/Danilo Krša

Govoreći o slobodnoj proceni štete, Rodić ističe da je ona ogromna.

– Ukoliko se šteta računa samo u lokalima, moja procena je onda oko 10 miliona evra, a ako dodate i uništenu robu na to, sigurno cifra ide i preko 20, 30 miliona evra – zaključio je Rodić.

Portal 24sedam pokušao je da stupi u kontakt sa ambasadom Narodne Republike Kine, kako bi saznao da li će azijskim trgovcima biti pružena novčana pomoć, kao i da li je njihova roba osigurana ili ne, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njima.

24sedam/Danilo Krša

Podsetimo, vatrogasci su jutros, posle više od sedam sati, uspeli vatru da stave pod kontrolu, a požar je gasilo 127 pripadnika vatrogasno-spasilačke službe sa više od 50 vozila.

Komandant vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović izjavio je da je to jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela u delo.

Pročitajte još

U ovoj nesreći, na sreću, nije bilo teže povređenih, osim jednog vatrogasca koji je pretrpeo lakše povrede.

Tržni centar počeo da se gradi 2004.

Iako je gradnja detaljnim planom planirana još 1991. godine, tržni centar počeo je da se gradi 1. jula 2004. godine. Radove je izvodila građevinska firma “Mir inžinjering”, sa mnogobrojnim podizvođačima, dok je fasadu i krov uradila slovenačka firma “Armat”, koja je u Srbiji osim ovog objekta radila i protivpožarne fasadne obloge u punionici “Voda Voda” u banji Vrujci.

Tržni centar ima četiri sprata, a na 10.000 metara kvadratnih nalazi se 200 poslovnih jedinica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike